El famós pianista italià Stefano Bollani estarà aquest estiu en el Festival Internacional Xàbia Jazz

07 jul 2015 El saxofonista Jean Toussaint i una nit de swing protagonitzada per músics nacionals completen el cartell del certamen, que celebra la seua 15 edició

Un any més, i ja van quinze, el Festival Internacional de Jazz es presenta a Xàbia com la principal aposta cultural de l'estiu. El certamen, que reuneix a músics que s'han guanyat un espai en el panorama internacional, arriba amanit amb activitats complementàries que el obrin a la societat. Així, el regidor de Cultura de Xàbia, Quico Moragues, ha avançat la programació paral·lela del festival, amb concerts de petit format en els espais públics i que estaran protagonitzats per conjunts locals, un taller per a encuriosir i sensibilitat dels xiquets pel jazz, xarrades, música itinerant i la projecció de la pel·lícula “Al voltant de Mitjanit” sobre la vida del músic fictici Dale Turner serviran d'aperitiu a les nits de grans concerts, programades per al primer cap de setmana d'agost.

El director artístic del festival, Kiko Berenguer, ha sigut l'encarregat de parlar un poc dels solistes i projectes musicals que donen forma al cartell d'enguany, tres nits totalment diferents entre elles que pretenen captar a tot l'espectre de públics.

L'encarregat d'alçar el teló del Xàbia Jazz serà el saxofonista Jean Toussaint amb l'espectacle “Roots and Herbs” the Blakey Project, un quintet amb el qual ret homenatge a Art Blakey amb una proposta que recupera les essències d'aquella formació i l'explosió d'un hardbop que ha creat escola.

La segona vetlada serà una nit de swing en la qual dos conjunts del territori nacional compartiran protagonisme. Obrirà la nit el trio de Raúl Márquez, especialitzat en la música anys 30 i el jazz manouche, proposant un repertori tribut a un dels grans de la música anys 30 i un dels més reconeguts violinistes de jazz de tots els temps, Stephane Grappelli

La segona part serà a càrrec d'O Sister! un homenatge a la música popular nord-americana dels anys 20 i 30, les dècades daurades de el “dixie” i del “swing”, portant com a principal referència artística a les mítiques The Boswell Sisters. Tal com ha assenyalat Berenguer, la posada en escena, el sentit de la teatralitat, el contacte amb el públic, al costat de la qualitat i frescor interpretativa que mostren en directe, són motius més que suficients per a gaudir un directe d'O Sister!

Per a l'última nit es reserva l'actuació del trio de Stephano Bollani, pianista que avui dia està considerat com el músic de jazz més popular, eclèctic, reeixit i divertit d'Itàlia

El pianista i showman continua combinant un virtuosisme espectacular amb un demoledor instint entertainer, l'humor desbordat amb la pura tendresa, els estàndards de tota la vida amb la cançó italiana, originals sincers i commovedors.

El responsable municipal de Cultura ha felicitat a Berenguer per les tres propostes seleccionades per a aquesta XV edició del Xàbia Jazz i ha tingut un record per a dos entusiastes del certamen que enguany han mort, una de les seues impulsores des de CulturArts, Inmaculada Tomás, i el presentador especialitzat Juan Carlos Cifuentes “Cifu”.

Per la seua banda, l'alcalde, José Chulvi, ha felicitat a l'organització del festival, un dels esdeveniments més consolidats a Xàbia i que ha definit com l'aposta més potent a nivell cultural del municipi al llarg de l'any i una de les més simbòliques per celebrar-se a l'estiu quan més visitants té el municipi. El responsable municipal ha agraït l'ajuda d'altres administracions i la implicació de sectors locals com l'associació Xàbia Històrica, involucrada en les activitats paral·leles.

Els concerts del Xàbia Jazz seran les nits de l'1, 2 i 3 d'agost a la Plaça de la Constitució i tenen una entrada de 15 euros que es pot adquirir de forma anticipada per Instant Tiquet i les oficines de Turisme.

 

PROGRAMACIÓ COMPLETA

 

27 de JULIO. 20’45 hores. Actuació Folk Jazz Trio en la Placeta del Convent

28 de JULIO. 20’45 hores. Actuació Folk Jazz Trio en la Plaça Marina Alta.

29 de JULIO. 20’45 hores. Actuació Sax Express en la Plaça de Baix

29, 30 i 31 de JULIO. De 18’30 a 19’30 hores. Taller infantil “Juguem a fer jazz” en el conservatori.

30 de JULIO. 22 hores. Conferència de J. Manuel García Guibert sobre el món del jazz en el riurau d’Arnauda i amb la col·laboració de l’Escola de Cinema Riurau de Xàbia.

31 de JULIO. A les 20 hores la Xàbia Jazz Dixieland Band actuarà pels carrers del centre Històric per a promocionar el festival.

31 de JULIO. 21’30 hores. Projecció de la pel·lícula “Al voltant de la mitjanit”. (Round Midnight)

1 d'AGOST. 22’30 hores. Concert de Jean Toussaint Quartet “Roots and Herbs” The Blakey Project. Plaça Constitució

2 d'AGOST. 22’30 hores. Nit del swing amb Raúl Márquez Trio i O Sister! Plaça Constitució

3 d'AGOST. 22’30 hores. Concert de Stefano Bollani Danish Trio. Plaça Constitució