La dessaladora de Xàbia fa setmanes que treballa al 100% de la seua capacitat degut a l'elevat consum i la sequera

06 jul 2015 Amjasa suspen temporalment el subministrament que es realitza a Teulada i Benitatxell

La combinació d'un any sense apenes precipitacions i un consum particularment elevat este estiu (en la primera setmana de juliol els nivells són semblants als de mitjans d'agost de l'any passat) ha provocat que la dessaladora de Xàbia es trobe des de fa setmanes per damunt del 100% de la seua capacitat productiva (27.000 m³ diaris). Això només havia passat durant quinze dies al mes d'agost de l'any passat des que es va posar en marxa el 2001. En este exercici el consum diari és de vora 2.500m3/dia superior al de 2014. De la mateixa manera, el nivell dels pous situats al terme de Pedreguer, amb els que es complementa l'abastiment de la xarxa d'aigua potable, estan en nivells mínims. De fet divendres passat es va detindre l'extracció en d'estos pous.

Per tal de funcionar amb garanties, la planta dessaladora necessita fer una recuperació nocturna d'uns 3.000 a 4.000 m³ que no s'està donant este estiu. Este excedent diari d'aigua aprofita per garantir el subministrament en cas d'avaria o emergència. El fet que no s'estiga podent recuperar per la nit el consum del dia no sols compromet el subministrament dins de Xàbia, sinó que impedix la transferència de 2.000 m³ diaris que es venia fent als municipis de Teulada i Benitatxell. En qualsevol cas, des de l'empresa Amjasa s'ha assenyalat que esta decisió és reversible i que de recuperar-se els nivells dels dipòsits es reprendria l'activitat.

Per tal de resoldre la situació, des de l'Ajuntament de Xàbia i des d'Amjasa s'ha iniciat una campanya de concienciació per tal de reduir el consum privat d'aigua. De la mateixa manera, s'ha dictat un ban municipal en què s'insta els veïns a seguir alguns senzills hàbits d'estalvi:

 

- No regar durant les hores de sol per evitar l'evaporació

- No omplir piscines o basses de bany que no tingen depuradora

- Revisar els comptadors per tal de detectar fuites d'aigua

- Evitar usos abusius sense justificar

 

Per una altra part, esta reducció del consum també significa un important estalvi per als usuaris, ja que la tarifa que s'aplica en Xàbia és progressiva: segons augmenta el consum s'apliquen preus més alts.