Xàbia i Dénia sumen esforços per a protegir el Montgó del foc

16 jun 2015 Tots dos municipis i Jesús Pobre realitzen una primera reunió per a coordinar mitjans de prevenció i millorar la resposta el cas d'emergència

L'Ajuntament de Xàbia ha acollit aquest matí la primera reunió entre els municipis de Xàbia, Dénia i Jesús Pobre per a fixar una estratègia local coordinada i sense duplicitats que reforce la seguretat i protecció del Montgó.

En aquesta presa de contacte han estat els alcaldes de les tres administracions, José Chulvi, Vicent Grimalt i Javier Scotto, regidors amb delegacions relacionades amb la seguretat ciutadana o Medi ambient, comandaments policials, de bombers i brigades d'emergència, així com representants de cossos voluntaris com a Protecció Civil o Acif.

La d'avui ha sigut una primera aproximació en la qual s'han posat sobre la taula les necessitats i problemàtiques més urgents de solucionar, s'han llançat propostes des de totes les àrees implicades i s'ha acordat seguir treballant ja a nivell tècnic tant en les accions preventives com de resposta eficaç en cas de foc. De fet, la setmana vinent se celebrarà una altra reunió en la qual s'espera poder involucrar a la direcció del Parc Natural per a saber amb quins mitjans compta actualment per a la vigilància de l'àrea. I és que, des dels tres municipis s'espera més sensibilitat i implicació de la Generalitat amb aquesta zona protegida, una major dotació de mitjans i inversió en prevenció, per exemple, amb l'engegada de programes d'ocupació enfocats a la neteja forestal.

Un esforç que també es farà a nivell local amb l'aportació de mitjans propis de vigilància preventiva, un major control de la prohibició de cremes o neteja d'abocadors incontrolats i la coordinació entre tots els mitjans disponibles perquè el Montgó tinga sempre vigilància i que aquesta, a més de ser estratègica, siga visible i així servisca com a element dissuasori per als piròmans.

Els responsables municipals parteixen de la convicció que en aquest tema “fer cadascun la guerra pel nostre costat no ens porta a cap lloc” i han coincidit que els últims incendis, sobretot el viscut el passat mes d'octubre, han servit per a deixar clar que “ni el Montgó ni el foc tenen fronteres” i traure a la llum les manques operatives necessàries per a una resposta ràpida i efectiva.

Així, s'ha posat sobre la taula temes concrets com la necessitat de sectoritzar el parc (tant per a organitzar la seua vigilància com per a una millor orientació dels mitjans d'extinció), de revisar els hidrants i la seua pressió perquè aquests siguen operatius i fins i tot d'instal·lar en punts estratègics més basses per a repostar els mitjans aeris.

També de ser conscients que el Montgó és un parc “urbà-forestal” en el qual, a més del seu valor mediambiental, hi ha molts residents i habitatges que protegir. En aquest sentit, s'ha posat en relleu la necessitat de formar directament als veïns perquè a més de que contribuïsquen a la prevenció, sàpien com actuar sense pànic en cas de foc, tant si han de ser evacuats com confinats.

També s'ha acordat reforçar les accions divulgatives per a evitar les negligències que estan darrere de molts incendis (com a barbacoes, cremes agrícoles, treballs en calent o l'ús d'elements de moda com farolets voladors), incloent material informatiu per als turistes.