Alumnes de l'IES numero 1 simulen la creació d'un hotel-restaurant per a aprendre com funciona una empresa turística

14 may 2015 Els alumnes valoren positivament aquest projecte de metodologia activa dirigit per la professora Inma Navarro

L'Institut Numero 1 de Xàbia ha presentat hui les conclusions del projecte COOPSANTJOAN, una simulació empresarial duta a terme pels alumnes d'i 1r curs de FP Bàsica de Serveis Administratius baix la coordinació de la professora Inma Navarro.
L'acte ha comptat amb la presència de diversos regidors, representants empresarials i col·laboradors com l'associació de restauradors.
Tal com ha explicat la impulsora del projecte, durant el curs el grup d'alumnes ha treballat en la constitució fictícia d'un hotel-restaurant dirigit al turisme i a la gastronomia, amb el nom comercial de COOPSANTJOAN, situat a la carretera de la Vall d'Ebo. Els seus ganxos: oferir al client aire pur i productes saludables de cultiu propi, amb la taronja com a producte estel, promocionant la dieta mediterrània i el respecte al medi ambient.
Dins d'aquesta empresa, cada alumnat adoptava un rol i s'organitzava baix l'organigrama d'una cooperativa social, coneixent així aquesta forma jurídica que no necessita un mínim de capital per a constituir-se, té una responsabilitat limitada i pretén la integració amb l'entorn i la cohesió social.
En paraules de la professora responsable, aquesta iniciativa emprenedora ha permès millorar les capacitats de l'alumnat quant a comprensió lectora, treball en equip, planificació, organització, coordinació i càlcul numèric. Així mateix, ha contribuït a disminuir l'absentisme i l'abandó escolar i a motivar a l'alumnat. La tutora espera que en pròxims cursos hi haja més fons econòmics per a generalitzar aquest tipus d'experiències a major nombre d'alumnes, “que seran els emprenedors del futur”.
El director de l'IES, Vicent Chorrol, ha destacat que la formació professional bàsica que s'imparteix en aquest centre està cofinançada pel Fons Social Europeu i el Ministeri d'Educació Cultura i Esport. A més, aquest projecte concretament, ha comptat amb ajuda econòmica per a la realització de projectes de Recerca i Innovació Educativa sobre el desenvolupament del currículum de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport (Resolució de 7 de novembre de 2014) i també han col·laborat la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Xàbia, diverses organitzacions de la comarca i dels familiars de l'alumnat.

Hui en la presentació del projecte, les alumnes Jessica Raglan i Alba Montiel han explicat la seua experiència en nom de tot l'alumnat i valorat molt positivament les metodologies actives en l'aula, de cara a iniciar als estudiants en el món professional
També han explicat que, quan la seua tutora Imma Navarro Navarro els va proposar el projecte, van sentir por per la novetat que representava, si be després van veure que era diferent al que sempre havien fet, una activitat molt més pràctica i enriquidora, amb la possibilitat d'anar coneixent com és el món laboral i les diferents eixides en acabar els seus estudis. Per tot açò, han agraït a la tutora i resta de professors la seua implicació.
A continuació, el director del departament d'Administració i gestió de l'IES, Toni Estarca, ha coincidit que aquest projecte ha col·laborat al fet que durant tot el curs escolar, els alumnes hagen tingut un comportament excel·lent.
En la presentació de les conclusions han intervingut també el director del centre, Vicent Chorro Monserrat; Joan Carles Cambrils Camarena, professor d'Economia i Turisme de la Universitat Politècnica de València; Jose Manuel Piña, president de l'Associació de Restauradors de Xàbia i, finalment, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi. Amb la seua presència han volgut recolzar aquesta iniciativa vinculada al turisme i la gastronomia, felicitant als alumnes i professors per la tasca feta i reclamant més suport a activitats semblants en el futur.
L'acte ha conclòs amb un xicotet refrigeri en col·laboració amb l'Associació de Restauradors de Xàbia.