La regidoria de Medi ambient detecta a Xàbia els primers pins danyats per la plaga del tomicus

11 may 2015 L'Ajuntament empra tècniques de control biològic en la jardineria urbana

El departament de Medi ambient i Serveis de Xàbia ha detectat en la zona del Montgó els primers pins destruïts per la plaga de el “tomicus destruens”. Segons ha explicat el biòleg municipal, Ignasi Astor, el període de sequera acusada que es perllonga ja des de fa dos anys està afeblint les pinedes, la qual cosa facilita l'expansió d'aquest insecte.
Des de l'Ajuntament s'estan prenent mesurades per a controlar la plaga i evitar la seua ràpida propagació, mesures consistents en la tala dels arbres afectats i allunyant-los de la muntanya. El problema, assenyala Astor, és que alguns dels nuclis afectats estan en terrenys privats en els quals no es pot actuar sense permís dels propietaris o en punts de difícil accés. Així doncs Medi ambient demana als ciutadans que estiguen vigilants per a detectar els símptomes del tomicus, que són les copes groguenques, grumolls de resina envoltant forats en el tronc i els ramillos dels terminals caiguts, i retirar els pins.
D'altra banda, aquest mateix departament està aplicant tècniques de control biològic per a controlar la presència de plagues en l'arbrat urbà.
Amb aquest mètode es redueix l'ús de productes químics de síntesis en l'estratègia de jardineria urbana substituint-los per una alternativa més respectuosa amb la naturalesa. L'any passat ja es va assajar un tractament d'aquest tipus en les avingudes Port i d’ Ausias March sent el resultat del tractament molt satisfactori. És per açò que enguany s'ha ampliat a les zones verdes d'Avinguda Ausiás March, a dos trams dels carrers Botánic Cabanilles i Joan Fuster, al Parc Reina Sofia, la
Ronda Sud, Ronda Nord i Príncep d'Astúries.
La plaga principal que afecta l'arbrat és el pugó Aphis gossypii, una de les espècies que presenta més resistències als plaguicides. Ara es va a tractar d'acabar amb ells introduint insectes beneficiosos com Aphidius colemani o Adalia bipunctata mitjançant la col·locació d'uns blisters (capsetes) en els arbres.