Les festes del Nazareno comencen a Xàbia el proper cap de setmana amb bous al carrer

21 abr 2015 El programa reforça les seues activitats culturals per a tots els públics

La Confraria de Jesús Nazareno ha presentat hui el programa de festes que precedeixen a la Pujada de la imatge al Calvari del 3 de maig. El seu president, Vicente Tur ha desgranat algunes de les novetats que incorpora aquesta edició, que bàsicament se centren en la concentració dels actes taurins a les vesprades i la incorporació de més activitats per a xiquets i joves fins a confirmar un programa per a totes les edats.
Seran els bous al carrer en la placeta del Convent els que obriran els festejos la vesprada del dissabte 25 d'abril i es perllongaran fins al dimecres. Completant aquesta àmplia agenda taurina, hi haurà jocs per a xiquets en la Casa Primícies les vesprades del dissabte i diumenge, un recital poètic musical en la Casa de Cultura i una discomòbil Tallarina On Tour en la qual col·laboren les comissiones festeres del Loreto, Fogueres i Moros i Cristians. També hi haurà pilota valenciana el diumenge al matí i aqueixa nit, el primer dels sainets “Colombaire de profit” a càrrec del grup de Teatre Tot Rist de Duanes i que s'oferirà en la carpa instal·lada per a totes les actuacions en la Plaça de la Constitució. Allí mateix, la vesprada del dimarts hi haurà contacontes, i la nit del dijous, discomòbil dels quintos.
Al llarg de la setmana també hi ha programades altres activitats, com una jornada de donació de sang (dimecres 29) o un concert del Grup Polifònic Ars Nova i del Grup de Danses Portitxol en el Convent d’Agustines (dijous 30).
El divendres 1 de maig se celebrarà el dia del xiquet, amb esmorzar i jocs infantils en la plaça Constitució, i ja a la nit es podrà visitar les creus de flors fetes pels majorals d'enguany que són Juan Cruañes, Cristóbal Costa, Javier Toledo, Juan Mateo, Bartolomé Soliveres, Bartolomé Marí i Pablo Soliveres. En la memòria dels festers, hi haurà un record per a Ambrosio Bolufer, qui va morir pocs dies després de ser designat majoral.
Els dos últims dies de festes es concentren els actes religiosos amb altres populars, com l'ofrena de flors al Nazareno o la festa en l'aire i sainet “La mort d’un viajant…de llibres a comisió” a càrrec del grup de teatre Montgó, ambdues programades per al dissabte.
El diumenge, 3 de maig, se celebrarà la solemne missa en honor del Nazareno, la mascletá, la processó de Pujada i l'espectacular castell de focs artificials llançat des d'en la plaça de la Constitució.
Des de la regidoria de Festes, Juan Ortolá ha destacat la col·laboració entre comissiones festeres que reflecteix el programa d'enguany, el seu vessant cultural, i ha defensat la festa com un al·licient econòmic per al comerç i l'hostaleria que veuen augmentar els seus ingressos gràcies als festejos.
També la seua part solidària ja que dissabte passat es va realitzar un concert benèfic amb el qual es van recaptar 835 euros (que la Confraria ha completat fins als 1.000) i que es donaran a Creu Roja i Càrites.
Finalment, des de la Comissió Vicente Bas ha demanat la col·laboració veïnal per a poder preparar alguna cosa especial en 2017, quan es commemorarà el 250 aniversari de l'arribada de la imatge del Nazareno a Xàbia. En aquest sentit, es demana a tots els que tinguen fotografies, programes o documents antics relacionats amb la devoció del poble al Nazareno que els presten a la Confraria o a la parròquia perquè els puguen copiar i documentar.