Pep Gimeno alça el teló del Xàbia Folk amb el seu espectacle “Botifarra a banda”

15 abr 2015 El festival, que se celebra del 8 al 10 de maig, ofereix actuacions que fusionen música gipsy, sefardí, musulmana i flamenca

La música ètnica i d'arrels torna a la vila de la mà del festival Xàbia Folk, un certamen que des de fa 14 anys es converteix en un aparador de referència per a les principals propostes de la música folk del panorama actual. L'edil de Cultura de Xàbia, Empar Bolufer, ha avançat que se celebrarà del 8 al 10 de maig i, com en les últimes edicions, tindrà el seu escenari central en la plaça Constitució, on s'instal·larà una gran carpa per a protegir a músics i públic de les possibles inclemències meteorològiques.
Bolufer ha afegit que el cartell d'enguany és tot un luxe, amb figures de la música valenciana com Pep Gimeno “Botifarra” que junt amb la banda del Centre Artístic Musical de Xàbia estrenarà en la Marina Alta el seu espectacle “Botifarra a banda”.
Des de la direcció artística del festival, a càrrec de l'agrupació folk local La Romàntica del Saladar, Joan Buigues ha assenyalat l'esforç que els músics de Xàbia han realitzat per a preparar el repertori especial que interpretaran junt aquesta “figura mediàtica i referent indiscutible” de la canço popular valenciana. Una obertura “amb força” per a aquest festival fixada per al divendres 8 a les 22’30 hores en la plaça Constitució.
El programa de concerts, que en tots els casos tenen entrada gratuïta, inclou també una aposta per una agrupació molt jove amb arrels en la Marina Alta, el grup Xaluc, un septet format en l'Escola Superior de Música de Catalunya que compta amb dos musics de la comarca i que explora nous formats de la música tradicional. Aquest recital està programat per al dissabte 9 de maig a les 19 hores en la Casa de Cultura.
Aquest mateix dia a la nit (22’30 hores) i de nou en la carpa de la plaça Constitució actuarà la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, un conjunt de grans músics que destaquen pels seus directes i improvisacions i que experimenten amb la música gitana.
L'últim concert, diumenge 10 a les 12’30 hores, serà com sempre en l'ermita de Santa Llúcia i en aquesta ocasió proposa un projecte liderat per Paco Díez qui presenta un recital que fusiona la música de l'Espanya de les tres cultures, en referència als sons sefardites, musulmans i cristians, amanit amb guitarra flamenca. Com ha afirmat Joan Buigues, l'actuació en Santa Llúcia, que està a la part alta d'un pujol a 162 metres d'altura, és sempre un èxit de públic i una experiència molt especial per als músics.