Xàbia rehabilita dos antics forns de calç en la plana

30 mar 2015 L'Ajuntament conclou els treballs de recuperació forestal declarats urgents després de l'incendi

L'Ajuntament de Xàbia ha finalitzat els treballs de recuperació forestal en la zona de la Plana declarats urgents després de l'incendi del mes de setembre en el parc natural del Montgó. Tal com ha comentat el biòleg municipal, Ignasi Astor, aquesta actuació que s'ha perllongat durant quasi sis mesos ha suposat una inversió municipal entorn dels 200.000 euros i a més de treballs mediambientals ha inclòs una intervenció en l'àmbit del patrimoni etnogràfic i cultural.

Es tracta de la recuperació de dos antics forns de calç, uns enginys ara en desús que es van utilitzar des de l'època romana per a transformar la pedra calcària en calç, un component bàsic del morter i l'argamassa de la construcció o per a arrebossar murs, parets o estucs. Es té constància que van existir fins a 54 distribuïts pel terme municipal, la major part en les zones forestals, on abundava la llenya i les pedres. Ara en el marc dels treballs post incendi s'han reconstruït i arreglat l'entorn de dos d'ells als voltants del Cap de Sant Antoni, el de la plana i el conegut com de les faroleres.

Avui l'alcalde, José Chulvi, ha estat comprobant la fi dels treballs al costat de l'edil de Medi ambient, Doris Courcelles i el responsable de Patrimoni, Antonio Miragall.

Chulvi ha destacat l'esforç fet pel Consistori per a reparar el gran dany mediambiental fet per l'incendi de setembre i el projecte dut a terme perquè la zona es recupere en forma de bosc més segur, aplicant actuacions de detall per a la millora de la biodiversitat.

L'alcalde ha destacat que des de l'Ajuntament no es va voler vendre la fusta cremada per l'incendi, sinó que es va deixar com a llenya a la disposició dels veïns, que retirant-la s'han involucrat indirectament en les labors de restauració. També la iniciativa de Turisme, editant uns calendaris solidaris per a finançar les reforestacions puntuals, ha servit perquè tots puguen contribuir a aquest pla.

Chulvi ha avançat que la voluntat municipal és continuar amb aquest projecte en la plana i evitar que es reproduïsca una situació com la viscuda l'any passat.

Des del vessant tècnic, el biòleg ha assenyalat que la climatologia inicial del període post-incendi (amb absència d'episodis torrencials) ha sigut favorable i permès que el procés de rebrot de l'estrat arbustiu haja sigut molt evident i esperançador. No obstant açò, ha puntualitzat Astor, en les últimes setmanes l'absència de pluja i la persistència de vents, està retardant el procés.