Amjasa commemora el Dia Internacional de l'Aigua amb una visita educativa d'estudiants de secundària a la dessalinitzadora de Xàbia

23 mar 2015 L'hídrica actualitza el seu reglament per a protegir a les famílies sense recursos amb la garantia d'un subministrament mínim vital

La empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, ha commemorat avui el Dia Internacional de l'Aigua amb una visita divulgativa a la planta dessalinitzadora dirigida a estudiants de secundària. És part de l'acord aconseguit amb els dos instituts de la vila, plasmat en un conveni de col·laboració que s'ha renovat avui, i pel qual tots dos centres es comprometen a inculcar als alumnes un ús responsable de l'aigua i a educar transversalment sobre aquest tema. Per exemple, seran els estudiants els qui s'encarreguen de llegir els comptadors de consum, en classe de matemàtiques analitzaran les factures d'aigua i en les de química les particularitats del procés de dessalació. A canvi, Amjasa assumeix el cost de l'aigua potable en tots dos centres.
L'alcalde i president de l'empresa municipal, José Chulvi, ha rubricat aquest acord, insistint en la importància que els més joves es consciencien que l'aigua és un ben essencial limitat i per tant, deu utilitzar-se de forma racional.
Chulvi ha destacat la situació actual d’Amjasa i el seu lideratge al hora de buscar una solució comarcal, justa i solidària, al problema de l'aigua.
L'empresa, així mateix, ha presentat un nou reglament del servei de proveïment en substitució al vigent, sense actualitzar des de 1976. Est ha sigut aprovat per unanimitat pel Consell d'Administració i es portarà aquest mes al ple. El seu objectiu és adaptar els drets i deures de l'hídrica a l'actual marc normatiu i als criteris generals d'ús racional, conservació i millora del medi ambient, sostenibilitat, i recuperació de costos del servei, prioritzant el proveïment a habitatges i als serveis socials bàsics (sanitat, salubritat, higiene). En aquest sentit, el conseller delegat, Josep Lluis Henarejos, ha avançat que, entre les novetats, està garantir el subministrament vital bàsic (100 litres al dia) a les famílies en risc d'exclusió social o en situació de pobresa energètica. Henarejos ha revelat que Amjasa ja té una especial sensibilitat amb els abonats que travessen una situació econòmica que els complica assumir els rebuts de l'aigua. Hi ha uns 200 usuaris als quals se'ls ajornen els càrrecs segons les seues necessitats i 5 o 6 que, se'ls eximeix del pagament. Per a açò, han d'aportar un informe de Serveis Socials que avale que, realment, no poden pagar.

Observatori de l'aigua
Un altre dels projectes en els quals s'ha treballat els últims mesos i que es porta aquest mes a ple és l'Observatori de l'Aigua, un nou òrgan de participació ciutadana de l'Ajuntament de Xàbia, de caràcter consultiu, informatiu, d'assessorament i proposta, per a la promoció d'iniciatives relatives al proveïment, sanejament, depuració i la reutilització de les aigües del municipi. Entre les seues funcions, està el proposar suggeriments, iniciatives i propostes per a resolució de la problemàtica del servei de l'aigua en el municipi, arreplegar opinions , informar sobre programes d'actuació, els seus pressupostos i les tarifes del servei, promoure l'elaboració d'estudis o treballs de recerca sobre el Cicle Integral de l'aigua, per a poder detectar les necessitats existents, entre uns altres.