Xàbia sol·licita autorització a Costes per a muntar la plataforma aquàtica des d'on es dispararà el castell pirotècnic del Loreto

10 feb 2015 L'Ajuntament avança la tramitació per a aquest nou sistema després que l'any passat es prohibira llançar els coets des de l'escollera

L'Ajuntament de Xàbia ha iniciat els tràmits per a obtenir els permisos necessaris per a llançar el castell de focs artificials de les festes del Loreto des d'unes plataformes aquàtiques. El Consistori treballa des de fa mesos en aquest nou sistema després dels problemes patits l'any passat, quan es va denegar l'autorització per a aquest emblemàtic espectacle pirotècnic sobre la base d'un decret extraordinari per la sequera i el risc d'incendis (l'escollera des d'on s'ha llançat durant més de 40 anys està a menys de 500 metres d'una zona catalogada com a forestal).
Des de la comissió de Festes del Loreto es va deixar clar des del primer moment que aquest espectacle pirotècnic, que basa gran part del seu atractiu en els reflexos dels coets sobre el mar, perd tot el seu sentit si es trasllada a un altre espai. És per açò que l'alcalde, José Chulvi, i el regidor de Festes, Juan Ortolá, es van comprometre a buscar una solució alternativa que garantisca a llarg termini el tret del castell sobre la badia.
S'han realitzat en els últims mesos reunions amb empresaris pirotècnics i festers per a perfilar què característiques ha de tenir la superfície flotant que es necessitarà per a l'espectacle i sobre la base d'açò l'alcalde ha sol·licitat els permisos pertinents a l'adreça Provincial de Costes a Alacant per a la instal·lació de 5 plataformes de 49 metres quadrats (en total es crearà una superfície de 245 metres quadrats).
Aquesta armadura es muntaria del 6 al 9 de setembre a 150 metres de la costa, complint així les distàncies de més de 500 metres respecte al Cap de Sant Antoni. L'Ajuntament es compromet a complir amb totes les mesures i exigències de seguretat demandades així com a la neteja de l'espai després de retirar les plataformes.
L'alcalde, José Chulvi, sustenta aquesta petició posant en relleu la importància d'aquest espectacle per a les festes del Loreto però també per a l'hostaleria de la zona i els molts espectadors que cada any es reuneixen per a gaudir-ho. No en va assenyala, el castell aquàtic del Loreto, que se celebra fa 45 anys, és un referent en la comarca i, després del Castell de l'Olla d'Altea, un dels més vistos de la Comunitat.
Chulvi recorda el perjudici, festiu, cultural i econòmic, que es va patir el passat any per la seua suspensió una vegada programat i pressupostat.