Xàbia aborda els nous reptes de la policia de proximitat i la resposta davant la ciber delinqüència o la violència de gènere

06 feb 2015 Les II jornades de prevenció de la delinqüència i seguretat ciutadana se celebraran del 25 al 27 de febrer

El regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Xàbia, Juan Ortolá, ha presentat avui les II Jornades de Prevenció de la Delinqüència i Seguretat Pública, un fòrum d'anàlisi i debat per a professionals en l'àmbit de la seguretat o la justícia, responsables polítics i estudiants que se celebrarà del 25 al 27 de febrer.
Ortolá i l'intendent cap de la Policia Local de Xàbia, José Antonio Monfort, han desgranat el contingut d'aquest congrés que aprofundirà en temes molt interessants i actuals de la mà de ponents (professionals dels cossos de seguretat de l'Estat, membres del poder judicial i tècnics en àrees socials o psicològiques) que es consideren referents en els seus respectius camps.
Les jornades s'han estructurat per temes. Obriran el dimecres 25 de febrer abordant els “nous reptes per a les policies locals”, detenint-se en casuístiques concretes com els bous al carrer, el control de masses en espectacles i esdeveniments públics o la resposta davant delictes de desobediència, resistència i renyina tumultuària. Aquesta jornada inaugural explicarà també amb una xerrada teòric pràctica i una exhibició de la Unitat Canina de la Policia d'Alacant.
La segona jornada girarà entorn de tecnologia, informació i proximitat, amb especial atenció a l'ús de xarxes socials i les experiències de la policia de Gata de Gorgos en aquest aspecte. També es coneixerà a la policia de proximitat del Regne Unit de la mà de l'ex director general de la Policia metropolitana de Londres o els reptes d'aquesta mateixa unitat adscrita a la Policia de Castelló. En matèria de ciència hi haurà una aproximació al model matemàtic PredCrime (sobre la predicció espai temporal del delicte) i en seguretat es parlarà de seguretat en xarxes socials, delictes tecnològics o la penalització dels delictes cibernètics després de la reforma del Codi Penal.
L'últim dia se centrarà en el paper dels poders públics contra una de les majors problemàtiques de l'actualitat: la violència de gènere; les seues causes culturals i les seues conseqüències, la prevenció davant la seua incidència en les generacions més joves i la intervenció policial i judicial. L'última taula s'endinsarà en el perfil de l'agressor de la mà del criminòleg Vicente Garrido i les implicacions per a la policia.
Les II Jornades de Prevenció de la Delinqüència i Seguretat Pública tindran lloc inicialment en la Casa de Primícies pel que, encara que l'assistència és gratuïta, és preceptiu inscriure's per si se superara el seu aforament (150 places) i calguera cercar un espai alternatiu. Els interessats a ampliar informació o inscriure's poden contactar en el correu oficina@policia-javea.es o en el telèfon 965790081.
El regidor de Seguretat ha assenyalat que l'any passat es va comptar amb 90 assistents per als quals participar en el fòrum de Xàbia va ser una experiència molt positiva, per la qual cosa enguany s'espera augmentar la inscripció. Des de la Policia s'ha agraït la col·laboració de tots els ponents, de la regidoria d'Igualtat i de sponsors com Amjasa.