L'Ajuntament de Xàbia al·lega que construir un hotel en el far del Cap de Sant Antoni xoca amb cinc normatives urbanístiques

13 ene 2015 El Consistori prepara informes urbanístics, mediambientals i de seguretat per a fonamentar el rebuig institucional a aquest projecte

L'Ajuntament de Xàbia està preparant diversos informes tècnics que fonamentaran les al·legacions contra el projecte privat que pretén convertir en hotel el far del Cap de Sant Antoni. Tal com ha avançat aquest matí l'alcalde, José Chulvi, les consideracions urbanístiques “són claus” i suficients per a rebutjar frontalment aquest projecte avalat pel Port d'Alacant que, segons posa en relleu l'àrea tècnica municipal, xoca amb cinc normatives: la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) de la Comunitat Valenciana, el Pla General de Xàbia (PGOU), el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Montgó (PORN), el Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural del Montgó (PRUG) i la pròpia Llei de Ports de l'Estat i la Marina Mercant.
No obstant açò, també Medi ambient i Serveis, la Policia Local i Amjasa han preparat informes per a sustentar el rebuig municipal. Ahir, el primer edil va avançar aquestes conclusions als portaveus de tots els partits, que van secundar per unanimitat la postura en contra de l'Ajuntament. Un posicionament que es prendrà formalment en un ple que se celebrarà la setmana vinent i que es remetrà al Port d'Alacant dins del termini per a presentar al·legacions.
Així mateix, l'alcalde ha emprès altres gestions per a mostrar l'oposició municipal a aquest projecte. D'una banda, demà es reunirà a Madrid amb el president de Ports de l'Estat i també ha sol·licitat a la Junta Rectora del Montgó una junta per a abordar la situació i reclamar la cessió d'aquest edifici com a Centre d'Interpretació de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, un ús que sí compleix els requisits socials i d'interès general que justifiquen la conversió de l'edifici del far en un altre espai.
Entre les qüestions que posen en relleu els informes tècnics estan que l'immoble està dins d'un Parc Natural, en un sòl que té la qualificació de no urbanitzable i sota protecció ecològica-paisatgística, que no admet activitat hotelera.
A més, la “Casa del Far” del cap de Sant Antoni es troba en sòl classificat com a sòl no urbanitzable i dins de la zona de 100 metres mesurats des del límit interior de la ribera del mar, la qual cosa impedeix autoritzar noves edificacions ni increment de volum de les edificacions ja existents com proposa el projecte hoteler (que pretén realitzar una nova planta superior de 191 metres).
Una altra consideració contra el pla és que no resol la depuració d'aigües ni deixa clar que no haja vessaments, i més quan el far està en el parc natural, al costat d'una reserva marina i el confrontant amb una micro reserva de flora.
En matèria de seguretat, Amjasa revela que el hidrant proper a l'edifici no té suficient pressió per a ser efectiu i la Policia Local recorda que incendis com el patit al setembre, deixa patent de les dificultats per a evacuar a les persones en aquesta zona de la carretera al cap.

Centre d'Interpretació Mediambiental
Finalment, els tècnics de l'Ajuntament recalquen que “l'excepcionalitat de permetre concessions en fars que tinguen els seus edificis en desús es justifica en la funció social i l'interès general de les propostes a presentar”, alguna cosa que no troben en la proposta presentada per a l'obertura d'un hotel de 6 habitacions, restaurant- bar cafeteria i sala multifunció en el garatge.
Atenent al fet que el Parc Natural del Montgó i la Reserva Marina dels Fons Marins del Cap de Sant Antoni manquen de dependències dins del propi parc i que aquest punt és el més visitat, l'Ajuntament proposarà que l'edifici s'habilite per a albergar el centre d'interpretació de la part marina del Parc Natural.