Festa popular i tradició en la inauguració del riurau d’Arnauda de Xàbia

23 dic 2014 La presentació d'aquest nou espai cultural reuneix a centenars de veïns

Centenars de veïns de Xàbia van participar el diumenge en l'acte d'inauguració del riurau d’Arnauda, que ha sigut recentment millorat amb la instal·lació de coberta i un sistema d'il·luminació. La presentació en societat d'aquest nou espai va comptar amb la col·laboració de diferents agrupacions de Xàbia, com la colla Xirimitab’s, el Grup de Danses Portitxol, la Banda del Centre Artístic Musical i l'associació de Mestresses de casa, així com de persones sensibilitzades amb la cultura que van realitzar un recital poètic, com Encarna Roselló i Xelo Llopis, o de llegir textos relacionats amb el món del riurau i la pansa, com Pepa Guardiola, Roser Cabrera i Carme Miquel. També van col·laborar músics locals com Joan Antoni Bou, Pere Tent, Miriam Llerena, Javier Miragall, Àlex Moragues i Kiko Moragues, que van interpretar peces de guitarra, percussió i una adaptació de el “Que tinguem sort” de Lluis Llach.
La sorpresa va arribar amb la irrupció en els discursos d'un actor caracteritzat de Juan Bautista Catalá Gavilá qui va ser alcalde de Xàbia en 1873, els anys en els quals el riurau de la família Catalá d’Arnauda estava a ple rendiment.
En les intervencions dels regidors de Turisme i Patrimoni, Antonio Miragall, i de Cultura, Empar Bolufer, es va destacar la importància de poder preservar aquest vestigi de la història local i sobretot, de donar-li ara una nova funció tant social com a educativa perquè els més joves coneguen el que va anar la pansa i la seua importància econòmica per a Xàbia.
També l'alcalde, José Chulvi, va parlar del rirurau com a símbol de tota la comarca i ho va oferir a totes les associacions per a les seues activitats perquè així torne a ser un lloc útil i viu com l'era en el passat.
En el transcurs de l'acte també es va realitzar un agraïment a la família Catalá Bover, anterior propietària d'aquest riurau i que ho va donar a l'Ajuntament en 2009. Després de l'acte cultural, els assistents van poder gaudir d'un aperitiu elaborat per les mestresses de casa.