L'Ajuntament de Xàbia proposa una nova ordenança per a posar límits a les activitats que alteren la convivència cívica

12 dic 2014 La normativa dóna una resposta àgil davant situacions que generen queixes veïnals com el botelló o els terrenys abandonats

L'Ajuntament de Xàbia debatrà en el pròxim ple la proposta de nova ordenança de convivència cívica i seguretat, una eina administrativa que regula els usos de l'espai públic “com a lloc de convivència i civisme en el qual es desenvolupen en llibertat les activitats ciutadanes amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions i de formes de vida diverses existents a Xàbia”. Aquesta normativa, ha explicat l'alcalde, José Chulvi, substitueix a la fins ara vigent (aprovada en 1953) i per tant, arreplega moltes problemàtiques actuals, donant així un marc legal amb el qual poder atallar problemes fins ara als llimbs legal com el soroll pel botelló, la venda ambulant no autoritzada, l'abandó de parcel·les o la desobediència davant indicatius com la bandera roja en les platges.
L'alcalde ha insistit que la finalitat bàsica d'aquesta ordenança no és perseguir al ciutadà, sinó ser una eina efectiva davant determinades circumstàncies que poden afectar a la convivència o alterar-la. És per açò que a més de mesures sancionadores incorpora accions per a promoure el civisme i de prestació social.
Chulvi ha detallat que l'ordenança refon anteriors normatives, incorpora la resposta a nous fenòmens i ha tirat endavant després de quasi dos anys de treball de departaments com a Seguretat Ciutadana, Serveis i les aportacions de consells assessores com el d'Urbanisme o l'Agrari. Ahir es va debatre en la comissió informativa de Serveis i es va aprovar per unanimitat elevar-la a ple. Una vegada autoritzada per la Corporació hi haurà un termini d'al·legacions d'un mes.
Tal com ha detallat l'inspector de Policia, José Antonio Monfort, els 189 articles de l'ordenança limiten accions que atempten contra la dignitat de les persones, suposen degradació visual de l'entorn urbà (pintades, pancartes, cartells i fullets) i activitats com les apostes, mendicitat intrusiva, oferiment i la demanda de serveis sexuals, la realització de necessitats fisiològiques, sorolls, el consum de begudes alcohòliques, el comerç ambulant no autoritzat, les actituds vandàliques en l'ús del mobiliari urbà, les obligacions a l'hora d'organitzar actes públics i altres conductes que pertorben la convivència ciutadana
Un altre apartat se cenyeix a les disposicions en relació a la neteja de zones públiques recollida de residus urbans, així com les sancions i intervencions específiques corresponents a cadascuna d'elles. I altres blocs regulen la neteja en edificis, solars i parcel·les rústiques, l'ús i gaudi de les platges i zones costaneres i la tinença d'animals de companyia i els seus límits en les zones públiques.
Entre les novetats del règim sancionador està que, a més de la policia, es dóna atribucions als inspectors de serveis o d'obres per a obrir processos sancionadors, així com als socorristes per a prohibir el bany en les platges. També s'inclou una potestat a l'alcalde, que podrà dictar ordres singulars davant situacions urgents.
La nova ordenança busca, sobretot, conscienciar als ciutadans que algunes de les seues accions molesten als altres i que el respecte a l'espai comú està per sobre del dret individual. Encara que el protocol davant les situacions serà primer d'advertir i informar que l'activitat està prohibida, aquesta eina dóna un marc concret a la policia per a actuar. En el cas de denúncies, es gestionaran a través del Suma