Xàbia posa en marxa dos tallers d'ocupació que reforçaran la plantilla d’Amjasa i permetran restaurar un molí de vent

02 dic 2014 Els 16 alumnes d'aquest pla de formació subvencionat pel Servef subscriuran un contracte laboral de sis mesos amb l'Ajuntament

L'Ajuntament de Xàbia, dins de les seues polítiques actives d'ocupació, ha engegat dos nous tallers d'ocupació subvencionats pel Servef, el Ministeri d'Ocupació i el Fons Social Europeu. Es tracta de la segona edició de Xàbia Impulsa, un pla formatiu que combina teoria amb pràctiques i l'any passat ja es va experimentar en Amjasa amb molt bons resultats.
Aquesta segona edició ofereix 16 places (més quatre contractes com a professors) i els alumnes seleccionats subscriuran un contracte de sis mesos amb l'Ajuntament. El regidor de Foment Econòmic, Juan Luis Cardona, ha explicat que el pla té una dotació de 145.000 euros (130.000 euros es destinaran als salaris, que seran de 941 euros) i està pensat per a aturats de Xàbia de més de 25 anys inscrits en el Servef, que és qui selecciona als candidats. Cardona ha afegit que es prendrà com a col·lectius prioritaris a les dones, especialment si han sigut víctimes de maltractaments, als aturats de més de 55 anys i de llarga durada, o a les persones que patisquen alguna discapacitat o estiguen en risc d'exclusió social.
Les modalitats dels cursos són operador de sistemes de distribució d'aigües (els alumnes s'integraran en la plantilla de l'empresa d'aigües municipals per a realitzar obres de millora de la xarxa de distribució) i obra especialitzada en restauració del patrimoni, amb un projecte centrat en la restauració d'un molí de vent que estarà supervisat pel departament d'arqueologia.
Els tallers començaran el 26 de desembre i es perllongaran fins al 26 de juny.
L'alcalde, José Chulvi, ha assenyalat que aquests tallers són un exemple que l'Ajuntament de Xàbia, malgrat les dificultats normatives i de la congelació de l'oferta d'ocupació pública obligada per l'Estat, “segueix buscant fórmules per a oferir polítiques actives d'ocupació i opcions de treball a les persones en desocupació, una de les principals preocupacions per al govern local”.
Chulvi ha recordat que enguany el Consistori també ha impulsat un Pla d'Ocupació Social íntegrament municipal amb 30 ocupacions i que ara ha barallat per a aconseguir aquests interessants plans formatius que a més de l'aprenentatge ofereixen un sou, “un incentiu molt important” perquè persones sense ingressos puguen permetre's dedicar-se plenament a formar-se.
El primer edil ha incidit que en tots dos casos s'ha pensat que aquests projectes tinguen un impacte positiu en el municipi i, mentre que el Pla d'Ocupació Social permet tenir nets els camins, llits de barrancs i zones forestals, aquests dos plans reverteixen en millores en serveis públics com la xarxa hídrica i d'interès social com posar en valor el patrimoni municipal.
Chulvi, qui també és president d’Amjasa, ha assegurat que la primera edició de Xàbia Impulsa ha sigut molt bé valorada en l'empresa d'aigües, ja que encaixa molt bé amb la seua vocació social i els seus esforços per modernitzar tot el sistema de distribució de l'aigua. De fet, els 10 alumnes que enguany han treballat com a lampistes han complit amb importants treballs, com la renovació de la xarxa en zones de la Granadella o les Adsubies, el manteniment i neteja en dipòsits com el del Calvari o Balcón al Mar o la instal·lació de preses d'aigua en la coberta del Poliesportiu municipal per a netejar els panells solars i les vidrieres laterals.
A més, ha afegit l'alcalde, Amjasa contracta la major part de les seues obres a empreses locals “pel que formar-se en aquest sector és tenir perspectives de treball”.
Quant a l'altra especialitat, relacionada amb la restauració del patrimoni, permetrà la consolidació del molí de vent número 1 de la Plana, l'únic de propietat municipal en el qual falta per intervenir després de la rehabilitació del número 8 i del 2. Amb aquesta obra i l'adequació de l'entorn i les sendes d'accés, es tancarà les actuacions de conservació i posada en valor de tot el conjunt monumental dutes a terme en aquesta legislatura.
A més d'aquests dos tallers que s'han sol·licitat i es coordinaran des de l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Xàbia, el Servef ha concedit un altre al Creama, consorci del que Xàbia forma part, per la qual cosa també es podran beneficiar els veïns del municipi. En aquest cas són per a especialitzar-se en treballs auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria, atenció sociosanitària a persones depenents en institucions socials i atenció sociosanitària a persones en el domicili i hi ha 30 places.