Més de la cinquena part dels residus generats a Xàbia es recicla

29 oct 2014 En l'últim any també s'ha aconseguit arreplegar 5.500 litres d'oli usat

El departament de Medi ambient i Serveis de Xàbia ha posat a la disposició dels ciutadans totes les dades de la gestió dels residus urbans, que estan publicats en la pàgina web municipal (www.ajxabia.com). A tenor de les xifres, encara provisionals mancant tres mesos per a tancar l'exercici, els ciutadans estan cada vegada més conscienciats amb la importància de reciclar, ja que dels 13.218.466 tones de brossa que s'han generat en 2014, un 20’6% s'han dipositat en els contenidors específics de vidre, paper-cartó i envasos, la xifra més alta registrada fins ara. Tots ells han sigut arreplegats per les empreses que s'encarreguen de la seua gestió específica, la qual cosa redueix la despesa general per a l'Ajuntament en gestió de residus.
En vidre s'han acumulat fins a finals de setembre un total d'1.234 tones, quan l'any passat per aquestes dates el balanç era d'1.092 tones. També la xifra de paper cartó reciclat en 9 mesos és superior a la de l'any passat complet, ja que són 890 tones mancant tres mesos de tancar l'any quan l'any passat es va acabar amb 837 tones (per aquestes dates estava en 665). En envasos, el balanç és també millor que el del passat any, amb 596 tones front les 566 de 2013.
Una altra dada positiva que s'extrau d'aquest balanç és el de l'important reciclatge d'oli usat des que al novembre del passat any es va donar un impuls a la xarxa de recollida en els tres nuclis urbans. En total han sigut 5.500 litres d'oli de cuinar que no han anat a parar per l'aigüera, alguna cosa molt important perquè com recorden des de Medi ambient, cada litre d'oli contamina mil d'aigua, per la qual cosa és alguna cosa en el que cal conscienciar-se.
L'únic tipus de contenidor específic que ha minvat en ús és el destinat a roba i calçat, que l'any passat per aquestes dates havia arreplegat 70.257 quilos mentre que en enguany es queda en 66.794.
Totes aquestes xifres, les seues comparatives des que es va iniciar la recollida selectiva i tota la informació de les contractes està en la web municipal, dins de la vocació de transparència del departament que dirigeix Doris Courcelles. En el portal també hi ha informació de servei com el punt on se situen els contenidors, els punts verds, els horaris i condicions d'ús de Ramblars i e l’Ecoparc, així com serveis complementaris com l'arreplegada porta a porta del cartó per als comerços o el servei de retirada de mobles i andròmines.