La Fundació Cirne repassa la història de l'aigua a Xàbia

29 oct 2014 La mostra s'inaugura el divendres a les 20’30 hores i estarà a la disposició del públic fins al 12 de desembre

La Fundació Cultural Cirne de Xàbia obri el nou curs amb una exposició monogràfica sobre la història de l'aigua en el municipi, una mostra que compta amb la col·laboració de l'empresa d'aigües municipals, Amjasa, i la concessionària de la planta dessalinitzadora, Acciona Aigua.
Es tracta d'un recorregut amb vocació didàctica per tots els passos empresos en el segle XX per a portar primer l'aigua corrent al poble i després als domicilis particulars, els problemes, les restriccions patides i la solució trobada amb la construcció de la planta dessaladora.
El president de Cirne, Enric Martínez, ha incidit en la necessitat que, sobretot els xiquets, sàpien que va haver-hi un temps en què proveir-se o voler dutxar-se no era tan simple com obrir l'aixeta i veure eixir l'aigua. És per açò que aquesta exposició vol recordar els anys de penalitats que va patir Xàbia per la carestia d'aqüífers, els temps en què de les aixetes solament eixia aigua salobre i en els quals calia guardar cua en els dipòsits de subministrament potable que va haver d'instal·lar l'Ajuntament per les diferents zones de la vila. En definitiva, segons ha recalcat Martínez, posar en valor l'aigua com ben bàsic i preuat.
És per açò que s'han programat visites dels diferents col·legis de Xàbia i els xiquets rebran material divulgatiu i sobre bones pràctiques per a l'estalvi d'aigua editat per Acciona.
Una de les col·labores essencials d'aquesta exposició és Amjasa. El seu conseller delegat, Josep Lluis Henarejos, ha recordat que la història de Xàbia relacionada amb l'aigua ha sigut “dura” i ha afirmat que sense la planta dessalinitzadora “aquest estiu de sequera haguérem tornat a situacions dramàtiques com en els anys 80 i 90”. En aquest sentit, l'alcalde, José Chulvi, ha reivindicat aquesta instal·lació com “un orgull per als xabieros” i un actiu que “posem a la disposició de tota la comarca per a afrontar els problemes hídrics que ja comencen a percebre's”.
Chulvi també ha definit aquesta exposició com un pas més dins de la divulgació que s'està fent sobre com es treballa en una planta dessalinitzadora “que té les seues portes obertes a tothom” i que es proveeix 100% d'energies verdes, tal com ha assegurat el seu director, Aingeru Zarragoitia.
“L’Aigua a Xàbia” s'inaugura aquest divendres, 31 d'octubre, a les 20’30 hores en la seu de la Fundació (Avinguda d’Alacant 18) i estarà oberta al públic fins al 12 de desembre. Qui visite l'exposició podrà submergir-se en la història hídrica local; des de les cisternes als primers dipòsits i bombaments, les fonts públiques, veure objectes relacionats amb el seu ús i altres curiositats, saber qui va ser conegut com “l'alcalde de les aigües”, els pous comuns, els aqüífers, la primera xarxa hídrica en 1956, el naixement de l'empresa municipal, els problemes i escassetat en els anys 80, i la final construcció de la nostra particular fàbrica d'aigua potable, la dessalinitzadora Sènia Vella.