Xàbia demana al Ministeri de Foment que paralitze el projecte de construcció d'un hotel en el far del Cap de Sant Antoni

01 oct 2014 L'Ajuntament lamenta que l'Autoritat Portuària d'Alacant haja actuat i pres decisions sobre aquest immoble a les seues esquenes

L'Ajuntament de Xàbia ha demanat al Ministeri de Foment la paralització de qualsevol tràmit o autorització relativa a la conversió del far del Cap de Sant Antoni en un establiment hoteler. En la carta signada per l'alcalde, José Chulvi, i que s'ha remès a la Ministra d'aquesta cartera, Ana Pastor, també se sol·licita que a partir d'ara s'informe al Consistori de qualsevol decisió o actuació que afecte a aquest edifici, situat en terme municipal de Xàbia.
I és que, després de conèixer a través dels mitjans de comunicació les intencions de l'Autoritat Portuària d'Alacant de cedir les dependències el far per a la construcció d'un hotel, l'Ajuntament va sol·licitar a aquest organisme tota la informació possible sobre el projecte. Recentment es va rebre un dossier informatiu en resposta a aquesta demanda que certifica que l'Autoritat Portuària ha seleccionat un projecte “sense donar coneixement en cap moment a aquest Ajuntament dels tràmits que s'estaven duent a terme”.
Segons assenyala la nota, signada pel president del port d'Alacant, José Joaquín Ripoll, l'Autoritat Portuària d'Alacant hauria rebut tres sol·licituds per al far de Xàbia dins del programa “Fars d'Espanya” impulsat pel Ministeri de Foment per a posar en valor la xarxa de fars del país (donant-los ús hoteler a través de concessions que respecten el seu valor patrimonial).
Dos d'elles se cenyien a l'ús hoteler i restauració, mentre que la tercera proposava fer un Centre d'Interpretació Mediambiental (el far està enclavat dins del Parc Natural del Montgó), sala multiusos i restaurant. De les tres sol·licituds, l'Autoritat Portuària informa que ha triat la proposta “que ofereix major inversió per als anys de concessió, un pla d'explotació més complet i una millor oferta econòmica per les taxes a abonar” i aquesta és la construcció d'un hotel.
Dins del dossier s'adjunta còpia del projecte triat, que detalla que el recinte hoteler tindrà sis habitacions, cafeteria, restaurant i serveis de massatges. També avança que crearà dos llocs de treball i que la reforma suposarà una inversió d'uns 540.000 euros, a més de ressenyar que la concessió serà per 30 anys i el cànon d'explotació mensual de 2.500 euros (2.000 euros els cinc primers anys).
Una vegada rebuda aquesta documentació, l'Ajuntament de Xàbia vol fer públic el seu malestar pel poc respecte institucional mostrat per l'Autoritat Portuària d'Alacant, que ha actuat d'esquena i prenent decisions de forma unilateral respecte a l'ús que es donarà al far immoble sense consultar l'opinió del municipi en el qual es troba. Des del Consistori es lamenta que només s'haja tingut en compte el factor econòmic malgrat que aquest edifici es troba en el parc natural del Montgó.
Açò unit al greu incendi forestal patit en la zona els dies 11 i 12 del present mes de setembre han portat a l'alcalde, José Chulvi, a demanar per escrit la paralització del projecte i a sol·licitar una reunió per a tractar l'assumpte.
L'alcalde ha informat avui a la resta de partits polítics d'aquesta petició de paralització del projecte hoteler en una comissió extraordinària de Serveis i Medi ambient celebrada avui.