Les brigades municipals de medi ambient netegen els barrancs i rieres de Xàbia

23 sep 2014 L'àrea de Medi ambient adverteix de la densificació de canyes en el llit del riu Gorgos

El departament municipal de Medi ambient de Xàbia, a través de les brigades del pla d'ocupació social, ha realitzat el manteniment i neteja dels barrancs i rieres del terme municipal que discorren prop de les zones urbanes. S'ha actuat en els barrancs des del Putxol, fins a la Costa Sant Antonio i les urbanitzacions de la Corona i el Tossalet. També al costat del barranc de Pinosol, des del carrer Francesc Gimeno al Saladar i en el propi sistema de desballestament del Saladar al mar. Finalment, la brigada ha netejat totes les rieres que drenen el Montgó conegudes com “les barranqueres” al seu pas pel camí Vell de Gata i la carretera de Jesús Pobre.
En matèria de preparació enfront de possibles fortes pluges, des de l'àrea de Medi ambient s'ha advertit un augment de la densitat de canyar en el llit del riu Gorgos, un manteniment que és obligació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que, malgrat ser coneixedora de la situació, ja fa anys no realitza. Açò unit al fet que les altes temperatures afavoreixen el desenvolupament d'aquesta espècie d'origen sud-americana provoca que hi haja trams pràcticament replets de canyars. En aquest sentit, l'Ajuntament remetrà un nou requeriment a la Confederació perquè complisca amb la neteja preventiva del riu.
I és que des del Consistori es reconeix que assumir municipalment aquesta neteja escapa de les possibilitats de les seues brigades, ja que és necessari manejar maquinària pesada per a arrancar-les d'arrel, ja que les podes de canyar no són efectives posat que en retirar les seques es deixa espai i alimenta als rebrots. Encara que el manteniment del Gorgos és competència de la CHJ, l'any passat el municipi es va encarregar de talar uns 500 eucaliptus que havien crescut en el seu llit, en el tram que va des del pont de la carretera del Pla al de la Via Augusta.