La Comissió del Loreto de Xàbia presenta la programació oficial de les festes pendent de l'autorització del castell de focs

12 ago 2014 Els bous a la mar i el seu popular baret protagonitzen els primers dies de la festa

La comissió de festes Mare de Déu del Loreto ha presentat avui el seu programa oficial del 2014, una publicació amb més de cent pàgines de continguts culturals que cada any recupera un tros de la història de Duanes i de Xàbia. La portada del llibre està il·lustrada amb una fotografia del castell del Loreto, imatge que encara que va ser triada fa mesos s'ha convertit en tot un símbol de la lluita que està vivint enguany el municipi perquè aquest espectacle piro aquàtic que tanca les festes del Loreto des de fa més de 40 anys siga autoritzat. En aquest sentit, l'alcalde, José Chulvi, ha indicat que l'Ajuntament està a l'espera de rebre una resposta de la direcció general de ports al recurs que es va presentar el divendres i amb el qual s'intenta aconseguir el permís per a disparar el castell. Chulvi ha explicat que aquest està fonamentat en 4 punts: l'absència d'afecció real de vegetació en la zona que està a menys de 500 metres de l'escullera; el nou criteri de l'Administració Autonòmica que exclourà d'aquesta normativa de cremes les zones de sòl que no siguen potencialment perilloses, el caràcter tradicional del castell i el seu historial sense incidents i finalment, la consideració que l'autorització/denegació del castell per motius de seguretat no és competència de ports (a qui solament s'ha sol·licitat l'ocupació del sòl) sinó de Subdelegació del Govern. L'alcalde ha afegit que també s'han proposat mesures extra de seguretat, com regar la zona més propera poc abans del castell, canviar l'angle de les carcasses per a dirigir-les al mar, i duplicar les dotacions de bombers i Protecció Civil.

Segons ha sostingut el primer edil, els professionals de la pirotècnia han assegurat que el del Loreto és un dels castells més segurs de la Comunitat, per la qual cosa confien a poder convèncer als tècnics de la Generalitat que es pot disparar amb garanties de seguretat. És més, ha puntualitzat Chulvi, ningú de l'Ajuntament ni de la Comissió “va a plantejar una activitat que pose en risc la terra i el patrimoni vegetal que tant apreciem” pel que, ha recalcat, en última instància, aquest espectacle estarà condicionat al fet que les condicions meteorològiques siguen favorables.

Quant a un hipotètic canvi d'ubicació tant el president de la comissió, Juan José García, com l'edil de Festes, Juan Ortolá, no han volgut valorar-ho fins que no quede una altra opció, conscients que el castell del Loreto està pensat per a ser disparat des de l'escullera i qualsevol altre emplaçament deslluiria “un espectacle que és emblemàtic i fa que molta gent de fora venja a gaudir-ho” ha assenyalat Ortolá .

Però abans d'arribar al tancament de les festes, el barri de Duanes té per davant dues setmanes repletes d'activitats que prenen forma després de mesos de treball.

El programa d'enguany, que abasta del 23 d'agost al 8 de setembre, inclou algunes novetats com un concurs de fotografia sobre la festa i un tast de vins, al mateix temps que manté els clàssics com els bous a la mar amb el seu popular “baret”, les carrosses, el correfoc, els sopars de germanor i les processons en les quals Duanes plasma el seu fervor al Santíssim Crist del Mar i la Mare de Déu del Loreto. Altres activitats previstes són els sainets, l'ofrena, les nits de ball i les nombroses competicions esportives. També, com han destacat des de l'organització, la II Marató de donacions de sang en memòria de Dionís Henarejos, una activitat solidària en la qual la comissió posa molta il·lusió i espera la màxima participació, ha destacat José Erades.

Erades, qui s'encarrega de coordinar el llibre oficial de les festes ha destacat la qualitat de les col·laboracions, les fotografies i els textos en memòria de festers recentment morts com Paco Bueno, qui va anar durant 12 anys president de la comissió.

L'actual representant, Juan José García, ha aprofitat la presentació per a agrair als col·laboradors de la festa i convidar a tota la comarca que compartisca amb ells aquests dies.