La Fundació Cirne edita una col•lecció de postals amb dibuixos de Xàbia signats per André Lambert Perret

22 jul 2014 Amjasa se suma al projecte cultural amb un facsímil de l'article de la revista llatina Janus en el qual Lambert fill descriu la vila

L'homenatge que rendeix aquest estiu el municipi de Xàbia a la família Lambert s'ha vist enriquit amb l'aportació de la Fundació Cultural Cirne i l'empresa d'aigües municipals Amjasa. Avui ambdues entitats han presentat unes publicacions especials amb les quals contribueixen a la divulgació del llegat artístic d'aquesta saga d'erudits i humanistes que va arribar a la població en 1920, convertint-se en els primers ambaixadors de l'arquitectura, costums i riquesa ambiental de Xàbia.
La Fundació Cirne ha editat un paquet amb deu targetes postals il·lustrades pels dibuixos d’André Lambert pare, prestigiós arquitecte que va plasmar en aquesta sèrie vistes generals de la Xàbia de principis de segle XX, les seues cases de camp, pous, finques agrícoles, la capella del Calvari, l'antic Convent de Mínims, façanes gòtiques, l'església fortalesa de Sant Bertomeu o els ponts del Gorgos. Són, en paraules del vicepresident de la fundació, Antoni Espinós, un llegat “increïblement bonic” que la cooperativa agrícola del municipi ja va editar en 1945. Aquestes postals estan a la venda a un preu simbòlic de 5 euros en les sales en les quals està instal·lada l'exposició “Xàbia i Els Lambert” i també en les oficines de turisme. Qui compre aquesta sèrie o el catàleg sobre l'exposició que ha editat l'Ajuntament, rebrà com a obsequi el que Espinós ha definit de “capritx intel·lectual”: un facsímil de l'article epistolar que Andrés Lambert fill va escriure per a la revista cultural Janus sobre la vila de Xàbia i que ha sigut editat per Amjasa. El text, a més de l'original en llatí, ha sigut traduït al castellà i al valencià per Andreu Ros.
El conseller delegat de l'hídrica, Josep Lluis Henarejos, ha incidit en l'interès de l'empresa pública per contribuir a la cultura local i ha posat aquest article a la disposició dels departaments de llengües clàssiques de la comarca perquè ho treballen amb els seus alumnes.
I és que Lambert, gran humanista i convençut llatinista, empra el gènere clàssic per excel·lència, l'epístola, per a descriure Xàbia, la seua geografia, les seues reflexions sobre el seu origen històric, els costums locals, les festes i devocions o el caràcter dels seus veïns. I ho fa en la revista cultural Janus, una publicació exclusiva per a persones d'elevat bagatge cultural i escrita íntegrament en llatí que ell mateix maqueta i imprimeix en la naia de la seua casa del Portixol.
Des de Cirne han destacat la importància dels Lambert més enllà de Xàbia, ja que són els primers que van documentar l'arquitectura local valenciana i són autors de grans articles i de llibres il·lustrats que avui dia són joies editorials.
La filla i néta dels artistes, Milagros Lambert, ha insistit en l'amor de la seua família per aquesta terra i destacat el fet que el seu avi, un prestigiós arquitecte conegut en tota Europa i amb molt món a les seues esquenes, arribe a Xàbia i quede impressionat pel treball dels obrers i dels pedrapiquers, descrivint les cases senyorials, jardins i edificis posant-los al mateix nivell que els de grans capitals con Roma.