Els Escacs Vivents de Xàbia es juguen enguany a ritme de rocanrol

16 jul 2014 El dissabte 26 de juliol es representa l'obra d'Álvaro Monfort “De l'esclavitud a Elvis”

Els Escacs Vivents de Xàbia, catalogat com a Festa d'Interès Turístic Nacional, compleix enguany la seua majoria d'edat amb una aposta amb molt ritme. En aquesta 18 edició es representarà l'obra original “De l'esclavitud a Elvis (It’s Only Rock ‘n’ Roll)”, escrita per Álvaro Monfort i basada en una idea de María Buigues, dos joves de la comissió de la Mare de Déu del Loreto, organitzadora de l'esdeveniment.
Monfort ha avançat que es tracta d'una història dinàmica i divertida, amb una espectacular banda sonora que convida a ballar i les cançons de la qual seran fàcilment recognoscibles pel públic. L'autor ha afegit que amb la història del rocanrol com a fil conductor, es tractaran temes tan universals com la tolerància, el racisme i la necessària igualtat de drets.
La partida que servirà de base per a la representació serà Velimirovic-Rakic del Torneig de Maribor (Iugoslàvia, 1980), en memòria del Gran Maestro serbio Dragoljuv Velimirovic mort el passat mes de maig.
Com és habitual, l'adreça i coordinació serà a càrrec de Rafael Andarias, director dels Escacs Vivents, qui ha presentat avui aquesta activitat amb un marcat component cultural i que se celebrarà la nit del dissabte 26 de juliol, a les 22’30 hores en l'esplanada del port.
El jugador local serà Javier Steven Sánchez, de 10 anys, classificat en el Torneig de Fogueres de Sant Joan 2014, mentre que el narrador serà Vicent Ferrer.
En la presentació dels Escacs Vivents han estat l'edil de Turisme, Antonio Miragall, qui ha destacat el caràcter diferenciador d'aquesta festa, el seu component cultural i la gran participació de gent jove que cada any s'implica perquè seguisca avant. També la regidora de Cultura, Empar Bolufer, ha felicitat al gran grup de gent que, amb el seu esforç, voluntat i sacrifici, cada any fa possible que els Escacs Vivents seguisca innovant i sorprenent al públic.
En la mateixa línia s'ha pronunciat l'alcalde, José Chulvi, qui ha felicitat a l'autor del llibret d'enguany i al director dels escacs per aconseguir portar-ho avance durant 18 anys. Chulvi ha manifestat que l'Ajuntament correspon aquest esforç recolzant cada edició i cercant finançament, com la subvenció de 7.500 euros que enguany s'ha tramitat amb la Diputació d'Alacant.
L'alcalde ha acabat agraint el treball dels més de 60 implicats en la representació (entre els xiquets que donen vida a les peces i els adults que col·laboren, coordinen els assajos, s'encarreguen del disseny del vestuari i del atrezzo) i ha convidat a tots els veïns i visitants a gaudir dels escacs.
Els Escacs Vivents de Xàbia és un grup teatral, sense ànim de lucre, creador d'una nova modalitat escènica interpretada per xiquets entre 6 i 14 anys, que pren elements del teatre clàssic i dels escacs vivents. És una iniciativa singular i diferenciada que consisteix a disputar una partida en viu, o a reproduir una ja jugada, en un tauler gegant amb figures humanes.


A preguntes dels periodistes, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha confirmat que la Conselleria d'Infraestructures ha notificat a l'Ajuntament que, sobre la base d'una nova llei de ports, reclamarà el pagament d'una taxa per la utilització del recinte portuari tant per als escacs vivents com per als bous a la mar. Chulvi ha qualificat aquest fet de “increïble” ja que “els grans esdeveniments que tenim a la Comunitat Valenciana són les festes i representacions culturals i tradicionals i per açò el Govern Valencià hauria de mostrar-los suport”.
L'alcalde ha assenyalat que, en el cas dels bous a la mar, són una tradició centenària, i els escacs vivents una festa d'interès turístic nacional, per la qual cosa cobrar-los l'ocupació de la zona portuària no és comprensible. “És com si l'Ajuntament li cobrara l'ocupació d'una plaça a una comissió de festes per representar un sainet…una cosa és aplicar taxes a empreses o activitats amb ànim de lucre i una altra diferent a comissions i col·lectius que contribueixen a la programació cultural o a dinamitzar les zones urbanes”, ha considerat el primer edil.
L'alcalde ha afegit ha qualificat la mesura com “una gran falta de sensibilitat i suport a les entitats culturals i festives” i ha avançat que, des de la seua posició, farà el possible per reivindicar que les activitats culturals i tradicionals seguisquen sent gratuïtes.