Una completa exposició sobre Xàbia i els Lambert protagonitza des de dimecres que ve l'estiu cultural de la vila

03 jul 2014 La mostra estarà fins finals de setembre, repartida entre el Museu, la Casa del Cable, la Casa Tena i la seu de la Fundació Cirne

A partir del pròxim dimecres, 9 de juliol, les sales d'exposicions de Xàbia se submergeixen en el món dels Lambert, una família d'artistes estrangers que a principis del segle XIX va arribar a Xàbia i va construir en el Portitxol el seu propi paradís. L'arquitecte André-Louis Lambert Perret (1884-1967) va ser potser el primer ambaixador de Xàbia a Europa, ja que va estudiar els elements arquitectònics de les peces més peculiars de la vila com la façana de l'església fortalesa de Sant Bartolomé o els riuraus i els va divulgar a través de les més prestigioses revistes d'Europa.
El seu fill, André Lambert, il·lustrador i gravador, va pintar i amb açò va documentar molts dels paisatges quasi verges de la Xàbia de principis de segle, les seues gents i els seus costums. Ambdues obres són les que protagonitzen ara l'exposició que protagonitza l'estiu cultural a Xàbia i que es distribuiran pel Museu Soler Blasco, la Casa del Cable, el Centre d’Arts Lambert de la Casa de Tena i la seu de la Fundació Cultural Cirne, que ha col·laborat amb aquest projecte i programat visites escolars per al mes de setembre.

La mostra pren el relleu a les organitzades al setembre de 2012 pel Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MUVIM) de València “ Els Lambert, entre París i Xàbia” i la recentment exposada en el Museu de Belles arts Gravina d'Alacant, “Els Lambert, erudits europeus en la Marina Alta” . Com ha explicat la regidora de Cultura, Empar Bolufer, l'exposició que s'inaugura ara se centra més en la producció dels Lambert sobre Xàbia amb la vocació que les generacions joves coneguen a aquesta família i el seu bagatge artístic i també, incentivar la reflexió sobre un període recent de la història local.
L'Ajuntament ha editat un complet catàleg de l'exposició, que es presentarà aquest mes de juliol, en el qual quedarà recollida gran part de l'obra dels Lambert sobre Xàbia. L'edil ha volgut agrair la col·laboració de la filla i néta dels protagonistes de la mostra, Milagros Lambert, i el seu treball per conservar la finca del Portitxol per la qual han pogut passar enguany desenes d'escolars per a conèixer el seu peculiar jardí.
L'exposició “Xàbia i els Lambert 1920-2014” estarà en cartell fins el 21 de setembre, repartida en quatre seus. En la Casa del Cable s'ha preparat una presentació general de la vinculació dels Lambert amb Xàbia, la visió que els va provocar el municipi i una referència al treball que els escolars de Xàbia han fet amb motiu de la seua visita a la casa.
En el Museu Soler Blasco s'exposaran les obres del pare sobre l'arquitectura rústica de Xàbia i voltants, mentre que en la Casa Tena es mostra el treball del Lambert fill com a il·lustrador, amb retrats de persones de l'època, paisatges de la Marina o il·lustracions per a obres literàries, a més de l'obra propietat de l'Ajuntament.
Finalment en la Fundació Cirne es concentra el treball de l'arquitecte André Lambert-Perret sobre el seu estudi del patrimoni arquitectònic urbà de Xàbia, Poble Nou de Benitatxell i Alacant.
L'exposició obrirà el dimecres, 9 de juliol, amb una inauguració itinerant que començarà a les 19 hores a casa Tena, seguirà en el Museu Soler Blasco i per la Fundació Cirne per a acabar passades les 21 hores en la Casa del Cable. Durant aquest acte hi haurà una actuació musical de guitarres i vent amb obres de Piazzolla.  CONSULTA EL TRIPTIC

Conferència sobre Milagros Lambert
Així mateix, des de l'associació Amics del Museu de Xàbia s'ha volgut col·laborar amb aquest esdeveniment cultural programant una xarrada sobre la vida i obra de l'artista de la tercera generació Lambert: Milagros Lambert. Serà el divendres 11 de juliol, a les 19’30 hores en la Casa de Cultura i estarà a càrrec de la galerista Isabel Bilbao.
La vida de Milagros Lambert, igual que altres membres de la seua il·lustre família, està irrevocablement lligada a Xàbia, i a la casa de la família en Portitxol, "La Caseta", on va passar la major part de la seua infància i el paisatge de la qual i memòria han influït directament en el seu treball i en la seua vida. Nascuda en 1931, va aconseguir la fama com a pintora de paisatges i retrats, com a creadora de llibres educatius i del despertar de la creativitat en els xiquets i com a presentadora de televisió. Actualment està treballant en la creació dels ambients i personatges d'una sèrie animada de 70 episodis produïda per la televisió francesa TF2 en cooperació amb la televisió de Corea. La xarrada serà en castellà i amb una traducció a l'anglès.