Xàbia s'uneix a Benitatxell, Teulada, Calp i Benissa per a cercar una solució conjunta al subministrament d'aigua

17 jun 2014 Els municipis del sud de la comarca reconeixen que la planta de Xàbia és clau per al proveïment de la Marina Alta

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i el conseller delegat d’ Amjasa, Josep Lluis Henarejos, han participat avui en una reunió amb els alcaldes de Teulada, Poble Nou de Benitatxell, Benissa i un regidor de Calp en la qual s'ha començat a dissenyar una política comuna a nivell hídric. La presa de contacte, celebrada a Teulada, dóna continuïtat a la primera d'aquestes reunions, celebrada a Xàbia durant el mes de gener i en la qual es va aconseguir un compromís d'acció global per a crear una xarxa conjunta d'infraestructures (canonades, dipòsits i transport des de la planta dessalinitzadora) que conexione la comarca i done resposta a la demanda comuna d'aigua potable, a més de recuperar els aqüífers més esquilmats.
En un any marcat per la sequera, Chulvi ha posat a la disposició de la resta de poblacions la planta dessalinitzadora de Xàbia, una indústria amb capacitat suficient per a proveir als municipis veïns i que des del sud de la comarca consideren com a clau per a garantir el proveïment. La indústria pot solucionar els problemes puntuals davant una falta de pluges però, sobretot, donar a llarg termini una seguretat en el subministrament d'aigua i la conservació dels pous.
Per a açò, expliquen els regidors, és necessari un treball previ per a connectar entre si les xarxes hídriques locals, alguna cosa que tant l'alcalde de Xàbia com el de Teulada, Antoni Joan Bertomeu, han definit com tècnicament possible.
Per a Chulvi, la reunió d'avui ha sigut molt positiva i per açò s'ha acordat que el pròxim contacte siga ja a nivell tècnic per a concretar accions. Bertomeu també ha coincidit que hi ha una voluntat política de tots els Ajuntaments per a cercar solució comuna a un problema que es comparteix i que afecta a un bé de primera necessitat com és l'aigua, per la qual cosa la trobada d'avui ha sigut important per a trobar una eixida “eficient i solidària”. De moment, Xàbia ja complementa el subministrament a Teulada i Poble Nou de Benitatxell, als quals té capacitat d'injectar 3.000 metres cúbics de cabal diaris. Ara s'analitza com arribar fins a Benissa i Calp, ja que encara que la capacitat de producció de la desaladora és suficient, el problema està en el transport