Xàbia demana a la Generalitat una sèrie de mesures per a què la reordenació del port no condicione la qualitat de vida en Duanes

09 may 2014 El ple avala de forma unànime les reivindicacions de la confraria de pesca

L'Ajuntament de Xàbia va celebrar anit un ple extraordinari en el qual es va aprovar per unanimitat un document municipal que arreplega les conclusions de diversos departaments davant la intenció de la Generalitat de reordenar i traure a concessió el port del municipi. Com ja es va avançar en una comissió de Servei, el Consistori considera en línies generals que la proposta d'optimització del Consell és “correcta” per a crear una nova oferta d'amarres i d'instal·lacions nàutic esportives que servisca per a dinamitzar l'oferta turística del municipi. No obstant açò, tal com va deixar clar anit l'alcalde, José Chulvi, “el port no és alguna cosa aïllat del barri de Duanes i la seua explotació nàutica no pot condicionar la vida de la seua gent”, per la qual cosa s'ha abordat el projecte des de diversos vessants perquè després de l'obra “es mantinga una bona convivència, els usos tradicionalment gratuïts i hi haja respecte a un sector econòmic important per a Xàbia com és la pesca”, va assenyalar l'alcalde.
El primer edil va convenir que “per a l'Ajuntament, que es facen més o menys amarres no és la nostra lluita, sinó defensar aquesta convivència i als sectors més febles, com són els pescadors”.
De fet, en l'acord de ple es va incorporar un annex amb les al·legacions de la confraria. Aquestes passen perquè la reordenació garanteix el seu correcte desenvolupament de l'activitat pesquera i la navegabilitat interior amb seguretat per a les 17 embarcacions amb base a Xàbia (per al que consideren imprescindible que es reformule la reordenació proposada en el taló situat en el moll de Llevant pròxima a la bocana) i l'obtenció de l'explotació d'una estació de combustible.
Quant a les consideracions municipals, l'Ajuntament de Xàbia considera en línies generals que la proposta del Consell és “correcta” per a optimitzar la infraestructura del port de Xàbia i “crear una nova oferta d'amarres i d'instal·lacions nàutic esportives per a dinamitzar l'oferta turística del municipi”. No obstant açò, amb la finalitat exposada per l'alcalde, ha traslladat una llista de condicionants a la Direcció General de Transports i Lógistica de la Generalitat Valenciana.
Que, amb caràcter previ a la redacció del Projecte Bàsic, s'aporte un estudi sobre la incidència de l'activitat projectada en els accessos terrestres existents i la necessitat d'ampliació dels mateixos, si escau, així com la previsió i localització de les places d'aparcament obligatòries. Altres reivindicacions són que es mantinga un nombre de places d'aparcament gratuïtes similar a l'existent; que es dote de zones de càrrega i descàrrega i accés lliure a la zona d'amarres de públics de la Generalitat i que el criteri principal siga el de minimització de l'impacte visual de les noves edificacions.
Des de l'Ajuntament de Xàbia es reclama a més, que després de la reordenació es mantinga l'ús públic gratuït de les activitats tradicionals que es realitzen en el port de Xàbia, de la rampa de varada i un accés per als vianants “lliure, sense cap tipus de barrera o trava” a l'ús tradicional de passeig pel dic de llevant. I que es tinga en compte l'existència del jaciment arqueològic Port-Tangó dotant al projecte d'una partida per a tastos arqueològics submarins i un seguiment del dragatge.
També s'apunta que, prèviament a la redacció del projecte bàsic, es consensuen amb l'empresa municipal AMJASA i els departaments corresponents les noves necessitats quant a proveïment d'aigües, sanejament i enllumenat públic, així com que es adecue l'enllumenat exterior als criteris d'eficiència energètica i reducció de la contaminació lumínica.
Finalment, l'Ajuntament de Xàbia reitera davant la Generalitat la progressiva desaparició “física” de la platja de la Grava o Pope en l'últim i la necessitat d'emprendre els treballs necessaris per a la seua recuperació així com per a la protecció i consolidació dels talusos  de la zona del carrer Caleta.