La ruta dels riuraus es presenta com el producte turístic- cultural que uneix a la comarca

12 may 2014 Xàbia participa en aquest recorregut amb el riurau d’Arnauda i les viles de la burgesia pansera

Divendres passat, dotze municipis de la comarca van presentar a tota la Marina Alta “la ruta dels riuraus”, un recorregut pels vestigis del que en el segle XIX i principis del XX va ser una activitat fonamental en la Marina: l'elaboració i comercialització de la pansa.
L'Ajuntament de Xàbia, un dels principals impulsors d'aquest projecte, va estar representat pel regidor de Turisme, Antonio Miragall, i la responsable de Cultura, Empar Bolufer, en l'acte institucional que es va celebrar primer en el Centre Social de Jesús Pobre, on els alcaldes dels municipis implicats van signar un document d'adhesió, i després en el Gran Riurau del Senyor de Benissadeví, que va acollir una presentació pública de tots els recursos d'aquesta ruta i un acte cultural que va demostrar el potencial d'aquestes construccions agrícoles.
Miragall, encarregat de presentar l'acte, va destacar la seua satisfacció per treballar conjuntament, “pobles grans, xicotets, d'interior i de costa per a crear un producte cultural com la ruta dels riuraus” , un projecte en el qual també s'han implicat la Mancomunitat Cultural de la Marina, l'associació Riuraus Vius i les empreses privades que amb els seus productes gastronòmics han volgut formar part d'una ruta recopilada en uns fullets que estaran a la disposició dels interessats en les oficines de turisme.
L'escriptora de Xàbia, Pepa Guardiola, molt implicada amb la cultura i tradició de la zona, va acostar a tots els presents al món dels riuraus, de l'agricultura, l'essència de la cultura rural i la història recent de la comarca a través d'un bell relat en el qual convidava a passejar aquesta ruta i introduir-se en el món singular del moscatell, la pansa i els riuraus.
A continuació van seguir els parlaments dels alcaldes de Jesús Pobre, Javier Scotto, i de Benissa, Juan Bautista Roselló. La vetlada va acabar amb una lectura de poesia acompanyada de música i amb un aperitiu a força dels productes gastronòmics que van aportar els municipis participants en la ruta, que són Benissa, Gata de Gorgos, Jesús Pobre, La Xara, Llíber, Ondara, Parcent, El Poble Nou de Benitatxell, Pedreguer, Teulada-Moraira, Xàbia i Xaló.
Els interessats a conèixer més d'a prop aquesta ruta poden acostar-se a les oficines de turisme i arreplegar els fullets específics (que contenen la informació genèrica en valencià, castellà i anglès) i unes fitxes individuals amb els 12 municipis que componen la ruta i els recursos relacionats. La fitxa de Xàbia està protagonitzada pel riurau d’Arnauda, un gran riurau, de caràcter públic i un dels millor conservats en l'actualitat. Construït originàriament en el XIX amb 14 arcs a dues aigües, pilars i dovelles amb pedra tosca, va anar recentment rehabilitat i traslladat al Parc Montaner, estant pendent el seu cobriment. En la fitxa també s'esmenta el museu Soler Blasco, que conté una col·lecció etnogràfica sobre la pansa i està construït en l'antic palau d'Antonio Banyuls; així com les cases senyorials construïdes al Centre Històric en els temps de l'esplendor de la pansa.