AMUX s'endinsa en els orígens de la toponímia de Xàbia

07 may 2014 El dimecres 21 ofereix una conferència en la qual descobrir les raons de la denominació de les partides del municipi

L'associació Amics del Museu de Xàbia (AMUX) aborda l'origen dels topònims locals amb una xarrada a càrrec de l'arqueòleg Ximo Bolufer i el lingüista Toni Torregrosa.

La conferència en castellà i anglès, serà el dimecres, 21 de maig a les 20 hores en la sala d'actes del Soler Blasco.

El món de la toponímia és una disciplina de la lingüística que estudia els "noms de lloc". Xàbia, amb un gran terme municipal i una intensa ocupació des de la prehistòria, conserva un ric patrimoni toponímic com mostren alguns dels noms de partides; Com a exemple els Falandons o Forandons, situada en l'extrem occidental del terme, que deriva del nom d'una antiga alqueria propietat d'un mudèjar de Gata anomenat "Ando" (segles XIV-XV) i on hi havia-i encara es conserva-una font.Tot açò va fer que la partida fóra coneguda, almenys fins al segle XVIII, com la Font d’Ando, nom que amb el temps es va convertir en Forandons.

Per a conèixer aquest fascinant món, AMUX comptarà amb l'ajuda de l'arqueòleg municipal i Toni Torregrossa, traductor de valencià, especialitzat en l'estudi i ortografia dels noms de llocs o toponímia. Ha treballat en enquestes toponímiques i correcció de mapes dónes de l'any 1985 i ha publicat alguns estudis sobre aquest tema, el més recent sobre la toponímia litoral de Xàbia.