L'Ajuntament de Xàbia celebra aquest dijous un ple per a debatre les al•legacions al projecte per al port

06 may 2014 La comissió de Serveis aprova per unanimitat les condicions del Consistori per a recolzar la reordenació

L'Ajuntament de Xàbia ha celebrat avui una comissió de Serveis i Medi ambient amb un únic punt: analitzar l'estudi de viabilitat per a la construcció i explotació d'una instal•lació nàutic- esportiva en el port de Xàbia presentat per la Generalitat i que regirà una futura concessió en la zona portuària del municipi.

La comissió ha estat presidida per l'alcalde, José Chulvi, i de forma extraordinària ha estat oberta a tots els regidors de la Corporació i a representants de la confraria de pescadors i de l'associació d’amarristes, qui han conegut l'informe redactat davant aquesta proposta, un document tècnic que s'aborda des de les àrees d'Urbanisme i Medi ambient, considerant també les solucions proposades en clavegueram, enllumenat i subministrament de l'aigua potable a la zona. Encara que el document, que ha sigut aprovat per unanimitat, considera en línies generals que la proposta del Consell és “correcta” per a optimitzar la infraestructura del port de Xàbia i “crear una nova oferta d'amarres i d'instal-lacions nàutic esportives que servisca per a dinamitzar l'oferta turística del municipi aplicant criteris d'eficiència econòmica i de sostenibilitat ambiental”, el Consistori elevarà aquest dijous a ple una llista de condicionants dirigida a la Direcció General de Transports i Logítica de la Generalitat Valenciana. La primera és que es tinga en compte l'opinió de la Confraria de Pescadors en relació amb la proposta d'actuació en la zona ocupada actualment per les activitats pesqueres. De fet, s'ha acordat que aquest informe incorporarà com a annex les al-legacions elevades pel Pòsit, ha explicat l'alcalde, José Chulvi, qui també ha recordat que aquest dimecres (a les 20 hores en la Casa de Cultura) hi ha una reunió informativa oberta a tota la ciutadania per a arreplegar el màxim d'informació i consideracions. Quant al gruix de les al-legacions, l'Administració Local reclama que, amb caràcter previ a la redacció del Projecte Bàsic, s'aporte un estudi sobre la incidència de l'activitat projectada en els accessos terrestres existents i la necessitat d'ampliació dels mateixos, si escau, així com la previsió i localització de les places d'aparcament obligatòries. Altres reivindicacions són que es mantinga un nombre de places d'aparcament gratuïtes similar a l'existent en l'actualitat; que es dote de zones de càrrega i descàrrega i accés lliure a la zona d'amarres de públics de la Generalitat i que el criteri principal siga el de minimització de l'impacte visual de les noves edificacions. Des de l'Ajuntament de Xàbia es reclama a més, que després de la reordenació es mantinga l'ús públic gratuït de les activitats tradicionals que es realitzen en el port de Xàbia i un accés per als vianants “lliure, sense cap tipus de barrera o trava” a l'ús tradicional de passeig pel dic de llevant. També es demana a la Generalitat que, prèviament a la redacció del projecte bàsic, es consensue amb l'empresa municipal AMJASA i els departaments corresponents totes les necessitats que quant a proveïment d'aigües, sanejament i enllumenat públic es deriven de l'engegada de la nova ordenació portuària, així com que es adecue l'enllumenat exterior als criteris d'eficiència energètica i reducció de la contaminació lumínica.

Regeneració del Pope

Finalment, l'Ajuntament de Xàbia reitera davant la Generalitat la progressiva desaparició “física” de la platja de la Grava o Pope patida en l'últim decenni a conseqüència dels canvis en la dinàmica marina, en els processos d'acumulació i transport d'àrids, canvis de perfil, etc, provocats per la construcció,en el seu moment, del dic de llevant. Davant açò, reclamen a la Conselleria d´Infraestructures, Territori i Medi Ambient que inicie els estudis i treballs necessaris conduents a la recuperació de la Platja del Pope o Tangó i a procedir a les inversions necessàries per a la protecció i consolidació dels talusos de reforç en la zona del carrer Caleta.