Els ingressos extraordinaris i la contenció de la despesa permeten a Xàbia tancar els comptes de 2013 amb 4’2 milions en positiu

25 mar 2014 L'Ajuntament destinarà aquest romanent a reparació de patrimoni i inversions “financerament sostenibles"

L'Ajuntament de Xàbia tractarà en el ple d'aquest mes la liquidació dels pressupostos de 2013, uns comptes que definitivament es tanquen amb millors xifres del previst gràcies a la bona gestió municipal i la percepció d'ingressos extraordinaris. En concret, el remanent positiu de l'Administració Local puja a 4.285.145 euros. Tal com ha explicat el regidor d'Hisenda, Oscar Antón, el Consistori ha tingut uns ingressos més alts del previst en diversos apartats com la recaptació de l'IBI per les noves altes en urbana (1’8 milions), les plusvàlues generades per les transmissions (1’6 milions, uns 600.000 euros més sobre la previsió), les llicències i taxes per construcció (450.000 euros, un 64% més que el passat exercici), les cèdules d'habitabilitat (98.000 euros, que puja un 46% sobre el previst), la retribució per bon reciclatge (150.000 euros més que l'any passat) i també per l'increment en l'aportació de l'Estat, que ha pujat en 344.000 euros respecte a 2012, entre altres motius, per l'augment del cens en una conjuntura en què baixa en la majoria de poblacions. Antón també ha destacat que parteix d'aquest tancament en positiu és directament per la contenció de la despesa de l'Ajuntament, que ha estalviat 1 milió d'euros en la partida de personal i uns 700.000 en la despesa corrent gràcies a les noves polítiques engegades arran de la suspensió del cadastre. El regidor també ha vinculat els ingressos extraordinaris a la bona gestió municipal, que ha demostrat una coordinació eficaç entre urbanisme, hisenda, els notificadors de la policia i l'empresa que s'encarrega de detectar noves construccions per a agilitzar totes les altes en el padró d'urbana i incoporar-los com a contribuents; o el desbloqueig d'urbanitzacions i cèdules d'habitabilitat a l'hora de donar una seguretat jurídica que ha reactivat les transaccions d'habitatges fins a aconseguir nivells del 2007. El regidor d'Hisenda ha avançat que aquestes dades permeten a l'executiu afrontar el nou any amb tranquil•litat, sense haver de pujar cap taxa i mantenint les exempcions en les llicències d'obertura, reformes o ocupació hostalera de la via pública. Quant a la destinació del romanent, Antón ha explicat que l'Estat ha dictat una ordre ministerial que ho regula fil per randa, estant únicament permeses les inversions “financerament sostenibles” i solament per als Consistoris que paguen als seus proveïdors en menys de 60 dies, cosa que actualment compleix Xàbia.

Nou pla d'asfaltat

En aquest sentit, alcalde, José Chulvi, ha detallat que s'està treballant en projectes que complisquen tots els requisits marcats pel Govern, el que deixa fora, per exemple, a dotacions esportives o culturals que necessiten de personal o manteniment. De moment es poden avançar alguns que ja estan acordats com un important pla d'asfaltat dotat de 1’5 milions d'euros amb el qual espera atendre totes les queixes veïnals; la urbanització de dos nous trams en la Via Augusta, la construcció d'una rotonda en la confluència de l'Avinguda del Pla i Avinguda Arenal o la creació d'un parc en el solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil en el Port. També s'escometrà millores en el patrimoni municipal, com és una reforma en l'ermita del Calvari.