Xàbia obri una biblioteca i Centre Social per a convertir-ho en el principal espai educatiu i de convivència de Duanes

10 oct 2013 L'edifici és una de les obres triades per a beneficiar-se del Pla Confiança de la Generalitat

Els ciutadans de Xàbia disposen de una nova infraestructura pública que reforça la xarxa cultural i educativa del municipi. La Biblioteca i Centre Social de Duanes, situada en el carrer Botànic Cabanilles 17 (al costat de l'ambulatori) obri les seues portes com a principal edifici municipal en el barri mariner i amb vocació de convertir-se en un espai de convivència entre totes les generacions, ja que a més de les sales de lectura i estudi, ofereix una zona per a consultar premsa i audiovisuals, una altra d'ordinadors, una sala de conferències i unes dependències autònomes per a l'associació de jubilats i pensionistes.

La biblioteca ocupa la planta baixa i els dos pisos superiors de l'immoble, que té 1.300 metres quadrats. La instal·lació obri amb una base de 14.000 registres entre llibres i videos, tant de temàtica infantil, juvenil i adulta en castellà i valencià.

Mentre, el soterrani (que està en planta respecte a un altre carrer) es convertirà en el centre soci cultural per a l'associació de jubilats, col·lectiu que ha demandat aquestes dependències durant molts anys i que ara gaudirà de dues sales per a celebrar els seus balls i activitats. En l'acte d'inauguració, emmarcat en les activitats commemoratives del 9 d’Octubre, ha estat representada la Conselleria de Cultura en la figura del Secretari Autonòmic de Cultura i Esport, Rafael Ripoll Navarro. A ell li ha agraït l'alcalde, José Chulvi, tota la col·laboració econòmica i la coordinació amb el departament municipal d'Obres, dirigit per Paco Torres, a qui ha felicitat pel seu treball “discret i silenciós, però que amb una postura ferma, ha aconseguit la finalització de l'obra defensant per sobre de tot els interessos municipals”. Davant desenes de ciutadans que han volgut visitar avui mateix l'immoble, Chulvi ha deixat clara la seua satisfacció per posar en funcionament un edifici “formatiu i social” amb el qual s'atén “el desig i la necessitat del poble de Duanes de gaudir d'unes instal·lacions modernes, dotades per a la cultura, per a la convivència de majors i xicotets i que segur que són molt aprofitades per tots”. L'alcalde ha tingut un esment per a l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Duanes de la Mar, a els qui ha donat l'enhorabona “per haver aconseguit allò pel qual tant heu lluitat i que ara espere i desig que gaudiu” Per la seua banda, l'edil de Cultura, Empar Bolufer, ha assenyalat que és per a ella un “motiu d'alegria i orgull” poder inaugurar un edifici com la nova biblioteca i centre sociocultural “perquè suposa que els ciutadans i ciutadanes tenen al seu abast i més a prop un lloc on poder gaudir d'un dels plaers per a mi més importants com és llegir”. Bolufer ha enumerat els diferents serveis que reuneix aquest edifici (préstec de llibres, música i audiovisuals, a més d'accés a internet, premsa, revistes, documents) que ho converteixen en un “espai d'informació, cultura, intercanvi del saber, estudi i autoformació”. L'edil ha agraït el treball extra que l'equip de la biblioteca, dirigit per Catalina Cardona, ha realitzat durant els últims dies per a preparar l'obertura a l'ús, que serà durant la segona quinzena d'aquest mes.

L'horari d'atenció al públic serà inicialment de dilluns a divendres: de 10 a 13’30 i de 16 a 20 hores, encara que podria ampliar-se si es detecten majors necessitats. Per al préstec de llibres podran utilitzar si tenen un carnet expedit en la Biblioteca Municipal del poble o un de nou, ja que ambdues sales actuaran com una xarxa. La sala de *Duanes acollirà les activitats d'animació lectora escolar als col·legis del *Port i Arenal, i una vegada s'aprove el nou pressupost municipal, podrà tenir activitats pròpies, similars a les quals es desenvolupen en el poble. L'immoble, el pressupost del qual està en 977.000 euros, va ser una de les obres triades per l'Ajuntament de Xàbia dins del Pla Confiança impulsat per la Generalitat. Les obres van començar la passada legislatura i s'han dilatat en el temps per una sèrie de problemes administratius, un retard pel qual l'Ajuntament ha demanat disculpes als futurs usuaris.