Paco Reus i la Intersociedad de Vecinos Hispanófilos reben els premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia

09 oct 2013 L'alcalde defensa en el seu discurs institucional la importància de l'educació pública

L'Ajuntament de Xàbia ha viscut aquest matí l'acte institucional amb el qual celebra el 9 d’Octubre i lliura els Premis Vila de Xàbia. La benvinguda l'han donat dos balladors, que han oferit als presents danses tradicionals valencianes i després la presentadora de la gala, l'actual reina de Fogueres, Ángela Devesa, ha fet un repàs als esdeveniments històrics i la conquesta de Jaume I, de la qual enguany es compleixen 775 anys. La jove ha donat pas a Ernesto Senis, encarregat de presentar al públic a la Intersociedad de Vecinos Hispanófilos (ISVH), un col·lectiu veïnal format majoritàriament per residents suïssos i alemanys que han sigut guardonats en l'apartat a la Solidaritat. Senis ha recordat que el germen de l'associació, l'any 1973, va ser fer un front comú davant problemes urbanístics comuns i que a poc a poc van ser ampliant les seues tasques per a ajudar als nous veïns que arribaven a la zona de Balcón al Mar, creant una oficina permanent, un butlletí informatiu i mantenint un contacte constant amb l'Ajuntament i la Policia. També van formar un cos voluntari de bombers per a protegir l'àrea boscosa de la Guàrdia, que ha actuat en més de 300 focs, i gradualment van ser obrint els seus objectius a la resta de la població. Avui tenen 825 socis i són col·laboradors habituals de Càrites, la protectora local Apasa, la Creu Roja i el departament de Serveis Socials. D'ells, l'alcalde, José Chulvi, ha assenyalat que són exemple de les persones que vénen a Xàbia “no solament a gaudir de la nostra terra i gents, sinó que aporten el seu treball al benefici de la comunitat i són referent de solidaritat amb els altres”. L'actual president de la ISVH, Erich Brenner, ha arreplegat l'estatueta com a premi 9 d’Octubre Vila de Xàbia entre els aplaudiments del públic.

A continuació, l'escriptora Pepa Guardiola ha pres la paraula per a presentar al filòleg i professor Paco Reus, reconegut com a premi 9 d’Octubre Vila de Xàbia als Valors Cívics. En un discurs molt emotiu, Guardiola ha repassat la vasta activitat docent i intel·lectual de Reus, el seu compromís polític en temps difícils i la seua vinculació als projectes culturals de major importància en la comarca, com l' Institu d’Estudis Comarcals o l'extensió de la UNED, a més de les seues col·laboracions en revistes culturals o el seu gran coneixement sobre la història del teatre valencià. També la seua força i energia per saber, la seua predisposició a col·laborar i atendre en tots els projectes que li sol·licitaven ajuda; i el seu caràcter discret fins al punt de definir-ho com un “erudit dissimulat”.

Paco Reus ha arreplegat el guardó davant grans aplaudiments del públic, entre els quals estaven familiars, amics, companys i els seus actuals alumnes de les tertúlies literàries que imparteix en la UNED Sènior. Precisament la petjada que deixa Reus entre els seus alumnes ha sigut destacada per l'alcalde de Xàbia, qui ha incidit en la vàlua del filòleg en el seu vessant professional i com a persona. L'alcalde ha acabat el seu discurs institucional amb una ferma defensa de l'educació pública i de qualitat, que ha definit com “el factor diferencial de les societats civilitzades i respectuoses amb el seu entorn, dels pobles cultes, compromesos amb la igualtat, defensors dels drets socials i individuals de les persones”. “S'ha de garantir que tots tinguem les mateixes oportunitats i d'aqueixa igualtat, cada persona amb el seu propi esforç i talent arribarà on estiga preparat” ha dit l'alcalde. Perquè, ha seguit, “la cultura, l'educació, la solidaritat i els valors cívics comparteixen la mateixa arrel, i aqueixa arrel és la llibertat i la igualtat de les persones”. Per açò, ha conclòs l'alcalde, “un dia com avui expressem-nos com a poble i expressem també els nostres valors, la qual cosa ens identifica i ens diferencia, la llengua, els símbols, les tradicions”. Després de l'acte institucional, tots els assistents han compartit un petit aperitiu en la plaça de l'Ajuntament, on ha començat la dansà de carrer que ha dirigit el Grup de Danses Portitxol.