La Universitat Politècnica de València estudiarà com millorar l'eficiència hídrica i energètica de la xarxa hídrica de Xàbia

02 oct 2013 L'alcalde i el rector han signat avui el conveni de col·laboració entre la universitat i AMJASA

La Universitat Politècnica de València i Aigües Municipals de Jávea S.A (AMJASA) han signat este dimarts un conveni de I+D per a millorar l'eficiència hídrica i energètica d'un sector estratègic com és la xarxa que proveeix al casc urbà i implantar un sistema d'informació per a la millor gestió de les seues infraestructures. L'acord ha sigut subscrit en la seu universitària per l'alcalde de Xàbia i president de l'empresa pública, José Chulvi, i el rector de la UPV, Francisco Mora.

El conseller delegat de l'hídrica, Josep Lluis Henarejos, ha explicat que es tracta d'una iniciativa “en plena sintonia amb l'època que vivim, presidida per l'estalvi i l'eficiència, i que busca com a objectiu final la sostenibilitat, tant econòmica com a ambiental i social”. Henarejos ha recordat que AMJASA té marcat com a prioritat en el seu full de ruta aprofundir en la recerca del binomi aigua-energia, conscient que avui dia és “inacceptable” arrossegar rendiments hídrics i energètics discrets en el proveïment d'aigua a una ciutat com Xàbia “que en bona part s'alimenta de la desaladora, els costos de la qual en energia són molt elevats”.

En aquest sentit, el principal objectiu de l'estudi que emprendrà la UPV és elaborar el model matemàtic de la xarxa de proveïment, per a després, auditar-ho hídrica i energèticament. A partir dels resultats, es realitzarà una proposta de reubicació de les vàlvules reductores de pressió que minimitzen les fugides i reduïsca el consum d'energia necessària per a distribuir l'aigua per una orografia tan desigual com la del municipi. Els treballs contemplats en aquest conveni seran duts a terme pel Grup d'Enginyeria i Tecnologia de l'Aigua (ITA) de la Universitat Politècnica de València, que compta amb una àmplia experiència en la matèria i que estarà dirigit pel catedràtic de Mecànica de Fluids, Enrique Cabrera. A més dels investigadors del ITA també hi participaran tècnics d'AMJASA que en concloure estaran en condicions d'aplicar tots aquests coneixements i estratègies a altres sectors de la xarxa. Amb açò, aquest conveni contribuirà també a complir un objectiu estratègic de la Universitat: transmetre els coneixements que genera als professionals que després han d'aplicar-los.

El període d'execució del projecte serà de nou mesos. En primer lloc, el ITA realitzarà sengles auditories hídrica i energètica del sector que atén les necessitats de la ciutat per a, a partir dels resultats, realitzar una proposta d'instal·lació de vàlvules reductores de pressió que minimitzen les fugides i el consum d'energia. El balanç hídric ajudarà “a desagregar les pèrdues reals o fugides de les aparents, derivades d'errors de mesurament i potencials robatoris d'aigua” ha assenyalat Cabrera, qui també afirma que l'auditoria energètica de la xarxa “permetrà quantificar la despesa total i per a saber com es gasta” el que, en una primera estimació, possibilitarà reduir a la meitat els actuals consums.