El banc del temps de Xàbia reprèn la seua activitat

30 sep 2013 Els interessats poden informar-se cada dimarts en el Centre Social

L'associació que gestiona el “banc del temps” a Xàbia s'ha reunit aquesta setmana per a reprendre i impulsar aquest projecte col·laboratiu que funciona des de fa un any en el municipi i que permet cobrir necessitats sense haver de gastar diners. Alternatiu al voluntariat tradicional, es mou de manera bidireccional, i és el primer banc que funciona sense diners, únicament es pot dipositar temps i la seua moneda és l'hora. En el banc del temps s'intercanvien tasques entre persones.

Es comptabilitza el temps en el qual ofereixes serveis, coneixements o habilitats, i després aquest temps es recupera amb el treball d'uns altres que ofereixen serveis que necessites i no pots assumir física o econòmicament. Entre les coses que es poden “comprar o vendre” estan tasques quotidianes com cuinar, cosir, planxar, petites reparacions domèstiques, cuidat de xiquets, persones majors o malaltes (acompanyar al metge, fer una passejada, llegir-los un llibre), cures personals i estètics, classes de repàs, educatives, benestar música, gimnàstica, entre unes altres. Per a posar participar d'aquest projecte és necessari registrar-se en l'associació organitzadora i participar de les reunions per a conèixer-se i entaular els vincles de confiança necessaris per al bon funcionament de l'intercanvi.

Cada nou soci obtindrà deu cupons (per valor d'1 hora cadascun) amb el qual podrà “pagar” els serveis del seu interès, al mateix temps que començarà a oferir altres serveis a altres persones “generant així un vincle positiu on els diners sembla perdre tot el seu poder” explica una de les seues impulsores, Angélica Bendaña. Els interessats poden ampliar informació tots els dimarts, de 10 a 12 hores, ja que alguns dels seus membres estan en un dels despatxos del Centre Social. També cada primer dimecres de mes hi ha una reunió en aquest mateix lloc a les 12 hores. Els que tinguen complicat desplaçar-se també poden contactar a través de la pàgina de *facebook (el banc del temps Xàbia) que té el col·lectiu o el correu bancodeltiempoxabia@gmail.com. Com destaquen els seus responsables, aquest projecte està obert a totes les persones, independentment de la seua edat, i fins i tot si solament estan temporalment a Xàbia.