Xàbia acomiada l'estiu amb l'alegria de les festes del Loreto

21 ago 2013 Bous a la mar, música, teatres i l'espectacular castell de focs artificials aquàtic destaquen en les festes, que es viuen del 24 d'agost al 8 de setembre

Amb el final del mes d'agost arriba una de les cites més importants del calendari festiu de Xàbia. Les festes patronals en honor a la Mare de Déu del Loreto, que es desenvolupen en la zona de Duanes des del pròxim dissabte 24 i fins al 8 de setembre, omplen de festa, cultura, religiositat i esport les últimes setmanes de l'estiu. Avui la comissió organitzadora ha presentat el llibre oficial de la festa que com és costum, a més de la programació i fotografies, conté nombroses col·laboracions literàries sobre esdeveniments històrics, etnogràfics i socials del barri mariner i Xàbia. Com ha indicat el president dels festers, Juanjo García, el programa d'enguany té algunes novetats, com la potenciació del dia de les penyes (que inclouen un concurs tipus gran prix, concurs de paelles i discomòbil), un torneig de pádel i un concurs de retalladors. Es mantenen les activitats més exitoses, com els dies de bous a la mar i el seu tradicional baret que cada any segueix millorant la seua infraestructura per a atendre als milers de persones que passen per ell (cada dia se serveixen quasi 10.000 botellins de cervesa a més de refrescs i tapes de productes directament descarregats de la llotja); les vetlades de música, sainets i germanor i l'espectacular castell de focs artificials aquàtic amb el qual es tanquen els festejos.

García ha volgut agrair la col·laboració a tots els col·lectius que fan possible que les festes transcórreguen sense incidents, com són la Policia Local, la Creu Roja, i el suport dels clubs esportius i la Confraria de Pesca. També des de la comissió, José Francisco Erades ha destacat el suport que reben per a confeccionar les 120 pàgines del llibre oficial, tant del professorat de primària que s'implica en el concurs de dibuix del que ix el disseny de la portada (enguany creació de la xiqueta Berta Bolufer Moreno) com de tots els col·laboradors que escriuen els seus articles i organitzacions com la Fundació Cirne, el Museu Soler Blasco i persones que han cedit fotografies com Toni Bolufer o Vicente Doménech. Erades ha assenyalat entre els articles d'enguany els dedicats a dues persones molt lligades a la comissió que han mort en els últims mesos, Luisa Sala i Vicente Femenía.

Per part de l'Ajuntament, el regidor de Festes, Juan Ortolá, ha assenyalat la seguretat i confiança que suposa treballar amb una comissió com la de Mare de Déu del Loreto, amb molta cohesió i anys d'experiència en la preparació de la festa, al mateix temps que ha indicat que el seu treball i esforç en el baret dels bous fa que l'Ajuntament els corresponga mantenint-los la mateixa ajuda econòmica que anys anteriors. Ortolá ha volgut també felicitar a les parelles de majorals d'enguany: Rosa Soliveres Almiñana i Pepe Serrat Buigues; Teresa Marín Moragues i Francisco Ivars Roselló; Tere Siversa Sala i Francisco Cholbi Catalá; Rosa Estalrich Ferrer i Vicente Estalrich Ferrer; Yolanda Ortiz Bustos i Francisco Parets Moreno.

Finalment l'alcalde, José Chulvi, ha desitjat sort a la comissió perquè totes les activitats programades isquen a l'altura de l'esforç amb les quals les han preparat i ha convidat a tota la comarca a participar de les festes.