Les primeres brigades forestals del Pla d'Ocupació Social de Xàbia comencen avui a netejar muntanyes, barrancs i camins

01 ago 2013 Els primers treballs seran al Tossal Gros, la llera del Gorgos i al costat de la carretera del Poble Nou de Benitatxell

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha anunciat que avui, 1 d'agost, s'incorporen al treball tres de les brigades forestals que, gràcies al programa social per a l'ocupació urgent i la protecció del Medi ambient, disposarà aquest estiu l'Ajuntament per a netejar muntanyes, camins i barrancs. Segons ha indicat Chulvi, qui també és el responsable directe del departament de Personal, són 15 els treballadors els que s'encarregaran durant els tres pròxims mesos d'aquestes tasques de de neteja en muntanyes, barrancs i camins del terme municipal. Els primers treballs es focalitzaran al Tossal Gros, la llera del Gorgos i zones properes a la carretera a Poble Nou de Benitatxell. Ja al novembre, es reemplaçaran aquests equips per altres formats per 15 nous empleats temporals, que acabaran el seu contracte al gener. Tots tindran un sou brut d'entre 1.156 euros (els 18 peons (i 1.224 (els 12 capatassos) ja que aquest programa compta amb una dotació de 175.500 euros provinents de fons per places vacants i dels 50.000 que es consigna cada any en el pressupost com a sou de l'alcalde i a la qual José Chulvi va renunciar al principi de legislatura. En total són 30 els beneficiaris d'aquest pla local d'ocupació, dirigit especialment a persones en una situació difícil econòmica, socialment i amb dificultats per a incorporar-se al mercat laboral. De fet, en la valoració de mèrits s'ha tingut principalment en compte les seues circumstàncies familiars i si mancaven de prestació per desocupació o tenien necessitat d'ajudes socials, que ara podran redirigir-se a altres famílies en precari. L'alcalde ha apuntat que tot el procés de selecció ha sigut dut a terme pels tècnics de Serveis Socials, grans coneixedors de les situacions de molts dels candidats a participar en el pla social i que “realitzen un gran treball durant tot l'any i són molt efectius gràcies a la seua proximitat al ciutadà” ha volgut recalcar Chulvi en una conjuntura en la qual la reforma de l'administració pública planteja que les competències en Serveis Socials no siguen municipals.

Precaució per incendis

L'alcalde ha aprofitat la presentació d'aquest pla de protecció del medi ambient per a demanar màxima precaució als ciutadans a l'hora d'evitar incendis. I és que aquest ahir de matí es va registrar un foc en un contenidor del camí dels Cantallops (partida Tossals) a causa d'unes brases de barbacoa encara actives que havien sigut tirades a la brossa. És el segon cas en dues setmanes, ja que com han afegit des del departament de Medi ambient i Serveis, fa 15 dies es va viure un cas similar en el carrer Bulgària (zona del Colomer) i fa tan sol uns dies, també van ser unes brases les que, suposadament, van prendre un incendi forestal a la Granadella que està sent investigat per la Guàrdia Civil. L'edil Doris Courcelles ha insistit que, en aquests dies de calor, les brases poden romandre enceses durant dos dies pel que és una greu imprudència barrejar-les amb altres residus i tirar-les en un contenidor. Açò s'advertirà amb cartells en els punts verds. Un altre avís que vol traslladar el departament de Serveis i Medi ambient és la perillositat de les veles flotants o globus de llum com les quals la nit del dilluns van provocar un incendi en el parc Natural del Montgó, un artefacte pirotècnic que està prohibit vendre en el nostre país i l'ús del qual està sent actualment regulat en un decret autonòmic . També en matèria de Seguretat, el dimarts va haver-hi una falsa alarma en la zona de Cansalades Ombria que va mobilitzar als efectius antiincendis i que va resultar ser una crema agrícola controlada que mancava de permís, per la qual cosa la Policia va denunciar als responsables. Segons el pla local de cremes cremar sense autorització o en zones en les quals està expressament prohibit, sobretot en dies de preemergència, pot comportar multes d'entre 600 i 3.000 euros.