El Festival Internacional omplirà d'exotisme l'últim cap de setmana de juny a Xàbia

11 jun 2013 Madagascar i Ucraïna se sumen a aquesta peculiar fira que plasma la varietat del cens que conviu en el municipi

El festival Internacional de Xàbia ha presentat avui la seua 18 edició, que se celebrarà l'últim cap de setmana de juny en el seu emplaçament habitual, l'Avinguda Augusta. Aquesta genuïna festa, que plasma la riquesa del cens de Xàbia i la possibilitat de gaudir d'aquest cresol de cultures a nivell cultural o d'oci, traurà del 27 al 29 de juny el millor de cada terra, amb stands en els que país presenta alguna de les seues peculiaritats geogràfiques o culturals i els seus plats regionals. El festival comptarà amb 22 expositors muntats per residents en el municipi i originaris amb països com Anglaterra. Bèlgica, Veneçuela, Uruguai, Brasil, Marroc, Colòmbia, Bulgària, Suïssa, Alemanya, França, Equador, Perú, Indondesia, Filipines, Itàlia o Argentina, a més de les noves incorporacions d'enguany que són Madagascar i Ucraïna. També tindran un espai Espanya, la regió d'Andalusia i el municipi de Xàbia, que a més de material promocional tindrà també degustacions a càrrec de l'associació de restauradors de la vila (ARX). Com és habitual, les tres vesprades de fira hi haurà nombroses actuacions musicals i de balls ètnics en el recinte, amb mostres de danses típiques peruanes o filipines, soul, jazz, batukada, funk, samba, rock, a més d'exhibicions dels alumnes de diferents acadèmies de dansa. També s'ha preparat per al diumenge una festa infantil amb inflables, tallers i una exhibició de pizza acrobàtica.

El president de l'associació cultural organitzadora, Raúl de Lope, ha convidat a tots al que ha definit com una festa “entranyable i bonica” fruit de l'esforç i la il·lusió de persones molt diferents i que volen transmetre el millor de les seues terres. De fet, molts dels participants fins i tot fan arribar invitacions als seus cònsols o ambaixadors perquè visiten la fira i, per extensió, Xàbia. De Lope ha assenyalat que en aquests 18 anys de marxa, són moltes les persones que s'han involucrat; alguns d'ells han tornat als seus països d'origen i uns altres s'han sumat en els últims temps. Però l'important, ha ressenyat el portaveu d'aquesta associació, és que el Festival Internacional s'ha mantingut malgrat les dificultats i crescut fins a ser un esdeveniment autònom i amb gran èxit de públic. El vicepresident del col·lectiu, Marcello Raucci, ha afegit una altra nota d'optimisme assegurant que després de tant temps parlant de crisi, “nosaltres volem dir que veiem moviment, una nova generació de residents que està arribant i que ens dóna esperances que el Festival té molt futur”. Des de l'Ajuntament, el regidor de Turisme, Antonio Miragall, ha mostrat el seu suport a aquesta original fira, que permet fer un viatge cultural i gastronòmic sense moure's de Xàbia, i per açò ha volgut que el municipi i el seu producte autòcton estiguen presents amb el stand de gastroxabia. També l'alcalde, José Chulvi, ha assenyalat la importància d'aquest esdeveniment, que des de fa 18 anys “facilita i fomenta les relacions entre residents de diferents orígens i ajuda al fet que convisquem millor”. Chulvi ha apuntat que aquesta fira és possible gràcies a persones que li dediquen moltes hores del seu temps i que amb la seua il·lusió i ganes ho han convertit cada any en una festa més gran i amb més visitants. És per açò que l'Ajuntament correspon en la mesura del possible amb suport econòmic i en infraestructura.

Horari i programa

El Festival obrirà les seues portes el divendres 27 de juny a les 18 hores i fins a les 23 hores. El dissabte i diumenge, l'horari serà de 18 hores a la una de la matinada. Els interessats a conèixer la programació al complet o l'oferta concreta d'algun dels països participants pot consultar la revista oficial del Festival o la pàgina web de l'associació www.festivalinternacionaldejavea.org També la pròpia associació eixirà diumenge que ve 16 de juny en la seua típica cercavila amb banderes i vestits típics amb el qual promocionen la festa i reparteixen els programes des del port a la platja de l'Arenal.