Uns treballs forestals obliguen a restringir el pas en el camí que puja al Montgó

12 dic 2012 La regidoria de Medi ambient de Xàbia preveu realitzar el manteniment de la senda pasturant bestiar caprí

La regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Xàbia vol informar sobre els treballs forestals que s'estan duent a terme en el Parc Natural del Montgó i que s'emmarquen dins del conveni de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la Fundació La Caixa per a la millora dels espais naturals protegits.
Aquestes actuacions silvícoles se situen en la zona de la Plana i consisteixen en la poda i clareig de pins i esbrosse del matoll que envaeix el camí d'accés al cim del Montgó. També s'estan aclarint els rodals limítrofs, disminuint l'excés de pins sorgits de la regeneració després dels últims incendis, per a permetre el seu millor desenvolupament i protecció enfront d'incendis forestals.
Les tasques es concentren sobre espècies argilaga, coscolla, o cambrona, alhora que es mantenen aquelles espècies més nobles tals com els llentiscle o margallons. També està previst plantar alguns exemplars d'espècies com a figueres en una zona abancalada que prop del cim del Montgó perquè servisquen d'aliment a la fauna.
La mà d'obra que s'encarrega del treball procedeix parcialment de col·lectius d'inserció laboral a través del programa d'intermediació laboral “Incorpora”.
Com adverteixen des del departament que dirigeix Doris Courcelles, per motius de seguretat i el perill de ser aconseguit per estelles o pedres llançades per les esbrossadores l'accés estarà tallat al pas fins a la finalització dels treballs en el mes de febrer. Una restricció que únicament afectarà els dies laborables i durant l'horari laboral.
Una vegada acaben aquests treballs d'esbrosse, que tenen una durada d'un mes, s'ha previst realitzar el manteniment mitjançant el pasturatge amb bestiar caprí, de manera que aquest ajude a limitar l'altura de la vegetació, eliminant els rebrots per a mantenir en el temps l'eficàcia d'aquestes àrees tallafocs. Aquest treball el farà un pastor de Xàbia.