L'Ajuntament de Xàbia comença a construir l'esperada estació d'autobusos

11 dic 2012 Els ciutadans tornaran a decidir a què es destinen les inversions dels pressupostos participatius

L'Ajuntament de Xàbia ha iniciat aquesta setmana la construcció de l'estació d'autobusos, una infraestructura llargament demandada per la societat i amb la qual s'espera donar un impuls al transport públic. L'edil responsable d'aquest departament, Tere Bisquert, ha mostrat la seua gran alegria en veure que comença a prendre forma aquesta obra, que resol una “necessitat pendent fa molts anys” i acabarà amb una situació que ha reconegut “tercermundista”.
Bisquert ha explicat que el projecte no s'ha plantejat com una gran inversió, sinó com una cosa “pràctica i que done servei” i que, fins i tot, permetrà estalviar al departament, per exemple, el lloguer de les serveis químics que hi ha junt la parada actual. La regidora també ha posat en relleu la gran importància d'aquesta infraestructura per al turisme, ja que agrupa en un únic punt els autobusos que arriben d'Alacant, València o Madrid amb les línies urbanes i fins i tot amb els taxis.
I és que, com ha detallat el regidor d'Obres, Paco Torres, el projecte s'ha concebut com una estació intermodal: s'habilitaran quatre andanes per als autobusos de línia i servei discrecional i es marcarà una altra zona de parada per al bus urbà i de l'àrea reservada als taxis. També hi haurà un bloc d'obra amb dues condícies i un local d'uns 20 metres quadrats destinats a quiosc, be gestionat baix concessió o amb màquines d'autoservei, i un panell que indique els horaris.
Torres ha afegit que el termini d'execució és de tres mesos i la constructora és l'empresa local F. David, qui es va adjudicar l'obra rebaixant en un 20% el preu base de licitació. Així doncs, la infraestructura costarà finalment 115.197 euros, un pressupost menor a l'inicialment calculat (142.978 euros) malgrat la pujada de l'IVA.
L'estació comença a prendre forma en la parcel·la municipal de l'Avinguda Palmela, prop del casc urbà i al costat d'una via principal que permet enllaçar còmodament amb el Port, Arenal i urbanitzacions. La seua construcció no impedirà estacionar en la zona habilitada com a aparcament i que quedarà lliure.
Per la seua banda, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha recalcat la importància de cuidar les inversions públiques, sobretot en temps amb recursos tan limitats, i destinar-les a projectes que decidisquen els ciutadans i dels quals es poden encarregar empreses locals. En aquest sentit ha recordat que l'estació d'autobusos és el projecte més votat dels pressupostos participatius d'enguany i, a més, s'ha redactat per tècnics municipals el que ha permès reduir costos.
Chulvi ha assegurat que aquesta obra està en la línia que defensa el govern local: projectes que no precisen de grans inversions i aporten la màxima rendibilitat social.
El primer edil ha avançat que, malgrat la situació extraordinària que suporten les arques municipals per la situació del cadastre, es farà un esforç per mantenir un apartat destinat a inversions i que aquestes es tornaran a triar per votació popular.