Els restauradors de Xàbia porten les seues jornades gastronòmiques marineres a la pròpia llotja de pesca

17 nov 2012 Els cuiners locals es disputaran el premi del primer concurs de “Cruet de peix”

L'Associació de Restauradors de Xàbia (ARX) ha presentat un nou esdeveniment gastronòmic del que podran gaudir tots els que s'acosten a Xàbia des de dissabte que ve, 24 de novembre, fins al 2 de desembre. Les jornades gastronòmiques “Xàbia al Plat” es capbussen en el món mariner per a donar tot el protagonisme a la pesca local, el seu producte i els plats sustentats en fruits del mar.
Prova d'aquest viratge serà la jornada de presentació al públic, acompanyada de tapes i altres activitats, que es desenvoluparà dins de la pròpia llotja del port dissabte que ve. Serà una jornada que combinarà gastronomia i diversió, al mateix temps que acostarà el món de la pesca a tots els assistents.
Com ha detallat el president de ARX, José Manuel Piña, aquest dia servirà per a presentar els menús que des del diumenge 25 al diumenge 2 de desembre oferiran els restaurants del municipi participants en la campanya, obrir boca amb les tapes que cadascun d'ells portarà a la llotja i també per a celebrar el primer concurs de cuina local amb el “Cruet de peix” com a plat estel. Segons ha manifestat Piña, aquest plat a força de peix fresc és un dels més representatius de la gastronomia típica de Xàbia i molts dels restaurants ho ofereixen en les seues cartes. “Ara volem convertir-ho en el referent amb aquest concurs” que tindrà un jurat liderat pel guanyador del Campionat d'Espanya de Cuiners 2011, Evarist Miralles i representants de les mestresses de casa, la confraria de pesca, un professional de la restauració local i un crític gastronòmic.
Els participants començaran a cuinar al mig dia i acabaran sobre les 13’15 hores, moment en què s'obriran els llocs de tapes i copes. Les tapes costaran 1’5 euros, les begudes 1 euro i els coctels entre 3 i 4 euros.
La jornada en si començarà abans, a les 11’30 hores, amb una subhasta de ranxos (arranjaments de peix variat) pels quals podran licitar tots els presents. Com ha indicat el president de la Confraria, Moises Erades, aquesta es realitzarà a viva veu, com ha sigut costum fins que fa poc més d'una dècada va ser substituïda per la subhasta electrònica. S'espera que el subhastador siga Antonio Pérez, qui es va encarregar de dirigir aquesta licitació a Xàbia durant res menys que 50 anys.
Erades també ha explicat que els mariners oferiran la possibilitat de conèixer una mica més d'a prop la seua professió, amb una visita guiada pels tres tipus d'embarcacions que treballen a Xàbia (cèrcol o trainya, arrossegament i arts menors) en les quals s'explicaran les peculiaritats de cada art. Aquesta s'ha programat des de les 17’30 fins a les 19 hores.
També a la vesprada, cuiners del municipi oferiran un taller de preparació i neteja del peix abans que a les 19 hores es reprenga el torn de tard nit per a picotejar. A les 22 hores, el jurat farà públic el nom del guanyador del primer concurs de Cruet i fins a la mitjanit es podrà seguir gaudint de la música i copes dins de la Confraria. Hi haurà altres activitats complementàries, com l'exposició fotogràfica “Un mar de xarxes” i la projecció de documentals.
El regidor de Turisme de Xàbia, Antonio Miragall, ha definit de “innovadora” a aquesta iniciativa, que la seua vegada es combina amb la tradició del sector pesquer i ha destacat l'oportunitat que suposa per a molts el poder acostar-se a aquesta professió dura i tan arrelada a Xàbia. Miragall ha destacat les sinergies que es creen quan col·labora l'empresa privada amb l'Ajuntament i es programen esdeveniments tan importants per a demostrar que Xàbia “no solament és sol i platja” i desestacionalitzar el turisme.
També l'alcalde, José Chulvi, ha felicitat a l'associació per aprofitar el potencial turístic que té la llotja, a més de recolzar-se amb un sector que travessa tants problemes com és la pesca.
Així mateix, Chulvi ha reconegut el treball que ha fet l'asociació a la cerca de sponsors ja que amb la nova situació econòmica de l'Ajuntament, poder recolzar amb diners aquest tipus d'iniciatives no és tan fàcil com abans. Ara es pot col·laborar amb recursos humans i materials i esforçar-se a cercar subvencions, com ha fet el departament municipal de Turisme i ell mateixa per a recolzar aquest esdeveniment, aconseguint 3.000 euros del Patronat de la Costa Blanca.
En aquest sentit, el primer edil ha agraït a la Diputació i al responsable Patronat de Turisme de la Costa Blanca pel seu magnífic tracte cap a Xàbia i pel suport econòmic que estan brindant a aquestes accions promocionals amb les quals es comença a engegar el pla “gastroxabia” del que s'ha parlat tant en la preparació del Pla Estratègic.