Medi ambient adverteix de la presència a Xàbia d'un nou insecte que ataca les piteres

09 nov 2012 El departament municipal ha detectat “morrut negre” en Balcón al Mar i la ribera del riu Gorgos

El departament de Serveis i Medi ambient de l'Ajuntament de Xàbia vol informar als ciutadans de que ha detectat a Xàbia un nou insecte que ataca a les espècies vegetals del terme municipal. Es tracta del morrut negre (Scyphophorus acupunctatus) i ha sigut localitzat en zones de Balcón al Mar, la ribera del riu Gorgos i altres punts del terme municipal, la qual cosa permet suposar que l'espècie pot ja desplaçar-se i trobara en qualsevol punt del municipi.
Tal com expliquen des de Medi ambient, així com el morrut roig s'alimenta de palmeres, el morrut negre ataca fonamentalment els àgaves o piteres (Atzavara americana), encara que també poden perillar les iuques (Yucca elephantipes) i els dragos (Dracaena drago). El morrut negre es diferencia del roig per la seua menor grandària (2,8 cm) i el seu color negre. Tots dos insectes tenen biologies similars i tant adults com a larves es troben junts a l'interior del teixit bla de la planta consumint-ho fins a provocar el desplome de les fulles, de manera que aquest dany directe juntament amb les infeccions causades per la proliferació de bacteris i podridures acaben amb mort de la planta.
Igual que el morrut roig els símptomes són difícils de detectar fins que el grau d'atac és intens, ja que s'alimenta en el cor dels àgaves i resulta complicat veure l'insecte. Si la planta té morrut negre es pot observar la caiguda prematura de la tija floral i que les fulles es desprenen amb facilitat des de la base en tirar d'elles, apareixent podridures acompanyades d'humitat i olor intensa a fermentat.
La regidor de Medi ambient, Doris Courcelles, recomana a tots els propietaris que desitgen evitar l'atac del morrut negre sobre els seus arbres, que estiguen atents davant l'aparició de símptomes i que realitzen els tractaments fitosanitaris preventius adequats sota supervisió professional, que en aquest cas coincideixen amb els quals s'apliquen contra el morrut roig de les palmeres.