L'Ajuntament de Xàbia permetrà pagar a terminis els tributs del 2013

09 nov 2012 El govern local autoritza la pujada de taxes al mateix temps que treballa per a reduir les despeses

L'Ajuntament de Xàbia ha modificat dues ordenances recaptatòries per a així donar més llibertat al contribuent a l'hora de fer front a les seues obligacions tributàries. La nova normativa local, pionera en el país, trenca amb la rigidesa fiscal que s'exigia fins ara, en la qual únicament es disposava de dos períodes de pagament en voluntària, un per a la brossa i els vehicles, més altre per a l'IBI.
A partir del 2013, els contribuents del municipi tindran la possibilitat de personalitzar el seu calendari de pagaments al llarg de tot l'any i segons les quotes que li convinguen a les seues circumstàncies. El Consistori premiarà amb bonificacions i descomptes de fins al 4% als qui més ràpid abonen les taxes, mentre que els que esperen a final de l'any hauran d'assumir un petit recàrrec.
El sistema es podrà manejar des de desembre, quan s'engegarà un simulador que indique a cada ciutadà com és la suma total de pagaments que té pendent amb l'Administració Local i podrà provar a quant se li quedaran les quotes segons els terminis i dates de pagament que trie.
Aquest nou sistema veu la llum després d'un intens treball de les regidories d'Hisenda i Noves Tecnologies, dirigides per Oscar Antón i Cesc Camprubi, i suposa un pas més en la reorganització que està vivint l'Ajuntament de Xàbia per a convertir-se en una administració més propera al ciutadà i més sensible a les seues circumstàncies.
Una altra de les decisions acordades en el ple extraordinari d'ahir va ser la pujada de dues taxes: brossa i vehicles, a més de la modificació del tipus impositiu de l'IBI, que passa del 0’95% al 1’13%, mesures que pretenen esmorteir la dràstica reducció d'ingressos que, en aplicació d'una sentència del Tribunal Suprem, suposa per a l'Ajuntament tornar a la ponència de valors cadastrals de 1995.
Des de l'executiu s'insisteix que es tracta d'una situació “extraordinària, excepcional i anòmala” que li suposa al Consistori deixar de recaptar 14 milions d'euros en dos anys.
Açò es compensarà en 5 milions amb aquesta pujada de taxes (malgrat açò, la pressió fiscal global de Xàbia seguirà sent 4 milions més baixa que en 2011) i altres 8’5 milions en disminució de la despesa de l'Administració, que es plasmaran en un pla econòmic financer que es consensuarà amb tots els grups municipals. Així mateix, el govern local es compromet a optimitzar al màxim els recursos, a accelerar les altes d'aquells habitatges que fins ara no tributaven i a aprimar l'administració.
La modificació de les taxes va ser aprovada amb els vots de PSPV, Xàbia Democràtica, Ciutadans per Xàbia i l'edil no adscrita Rosa Cardona. Van votar en contra el PP, Bloc i els edils no adscrits Juan Planelles, Paco Catalá i Eduardo Monfort.