L'Ajuntament de Xàbia proposa pujar les taxes de brossa i circulació per a esmorteir la milionària pèrdua d'ingressos després de l'anul·lació del cadastre

06 nov 2012 L'executiu controlarà la despesa i donarà facilitats als contribuents per a organitzar-se el pagament a terminis dels tributs

L'Ajuntament de Xàbia debatrà aquest dijous en un ple extraordinari la modificació de tres ordenances fiscals després que aquest matí s'haja celebrat una Comissió d'Hisenda amb un dictamen que proposa pujades de la taxa de la brossa, de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica i un increment en el tipus impositiu de l'IBI urbana, que passaria del 0’95% al 1’13%. L'alcalde, José Chulvi i el regidor d'Hisenda, Oscar Antón, han avançat aquestes mesures “extraordinàries” com a part del pla d'ajust al que s'ha vist abocat el Consistori de Xàbia després de la sentència que anul·la el cadastre de 2005 i retorna a la vigència els valors de 1995. Una fallada judicial que deixa a les arques municipals en una situació “excepcional” en ingressar vuit milions d'euros menys del que s'explicava quan es van aprovar els pressupostos de 2012 i una vegada que es tenia gran part dels diners compromesos.
Com ha assegurat el responsable d'Hisenda, l'executiu de Xàbia, a més de contenir la despesa al màxim i retallar en tots els departaments, ha esgotat totes les possibilitats d'esmorteir aquest descens dels ingressos amb alternatives com renegociar el deute, demanar ajuda a altres administracions o accelerar les altes dels centenars d'habitatges que fins ara no tributaven.
No obstant açò, el desfasament de 14 milions d'euros en dos anys s'ha revelat insalvable i el Consistori estima tancar l'any amb un dèficit de 3’2 milions, per la qual cosa el govern local s'ha vist abocat a proposar una pujada de taxes com la brossa que, fins ara estava molt per sota de la mitjana en la comarca i del cost real del servei perquè es compensava amb els alts ingressos del IBI.
Amb la modificació, cada habitatge pagarà 125 euros, mentre que les empreses patiran diferents increments arregle a les dimensions dels seus establiments. Entre els sectors “vulnerables” als quals menys els afectarà, estarà el petit comerç, que tributarà com una casa, o la confraria de pesca. També es mantenen les bonificacions d'un 40% de la taxa a jubilats i famílies nombroses.
Quant a l'impost sobre vehicles, encara quedarà per sota de la mitjana: un cotxe mitjà passarà de pagar 44 a 57’8 euros, mentre que els vehicles de major cilindrada seran els que més vegen pujar la seua taxa.
Conscients de l'esforç que es demana als ciutadans, des de l'àrea tributària i de noves tecnologies s'ha treballat intensament per a facilitar als contribuents el fer front a les seues obligacions, ha afegit l'alcalde. Així, el pròxim any s'engegarà un pioner sistema de pagament personalitzat perquè cadascun decidisca com distribuir-se el pagament del total de les taxes al llarg de l'any.
Així mateix, els responsables de l'Administració Local s'han compromès a correspondre a l'esforç que s'exigeix als ciutadans amb estalvi, una gestió escrupolosa, un esforç titànic per a replantejar l'organització de l'Ajuntament de manera que s'abaratisquen serveis, la cerca d'altres fonts d'ingressos que no repercutisquen en el ciutadà i la reducció de la despesa.
I és que amb tot, després d'aquesta modificació fiscal el Consistori seguirà recaptant en global menys que en 2011, quan encara es tributava amb la ponència de valors cadastrals de 2005. En total, s'estima reunir 21’5 milions d'euros, quan en 2011 es va recaptar més de 25 milions.
És per açò, que el pròxim any es mantindrà un control agressiu de la despesa i s'aplicaran retallades en personal i despesa corrent. Es barreja una mitjana del 11% de rebaixa pressupostària en tots els departaments, encara que alguns com Serveis Socials mantindran el seu pressupost íntegre mentre que uns altres com  Festes seran els que més rebaixen la seua partida.

Situació extraordinària
L'alcalde, José Chulvi, ha deixat clar que aquesta pujada de taxes respon a una situació “extraordinària que hem d'assumir de forma responsable” i ha recordat que, mentre va ser possible, el seu govern va rebaixar els tributs, com l'any passat, en el qual es va autoritzar la rebaixa de l'IBI més gran dels últims anys.
Chulvi ha admès que proposar aquesta pujada de taxes no és cosa agradable i l'ha definit com una conseqüència més d'haver de reviure la desfasada ponència de valors cadastrals de 1994, que permet injustícies tan grans com que es pague menys per tenir un xalet de luxe en primera línia de platja que per pisos en el centre urbà o el port.
En aquest sentit, ha reiterat l'alcalde, “ja hem demanat ja una revisió cadastral i esperem que en 2014 siga substituïda per una realista i justa per la qual cadascun pague pel que realment té”.