Xàbia posa en contacte a les diferents cultures que conviuen en el municipi amb la V trobada per la interculturalitat

17 oct 2012 Hi haurà conferències, exposicions i una festa de convivència a l'aire lliure

La regidora de Serveis Socials de Xàbia, Tere Bisquert, i el president de l'assemblea local de Creu Roja, José Luis Domenech, han presentat avui la cinquena “Trobada de Participació Intercultural de Xàbia”, unes jornades que se celebraran les vesprada del dilluns 22 i divendres 26 d'octubre amb la col·laboració de l'Agència Amics i la subvenció de la Diputació d'Alacant.

La primera tanda d'activitats serà el dilluns 22 a partir de les 19 hores en la sala de conferències del Museu Soler Blasco. Primer s'inaugurarà una exposició fotogràfica de la campanya “Generem igualtat” de Creu Roja i després hi haurà una taula de debat sobre dona i immigració a Xàbia, la qual cosa aportarà una perspectiva de gènere al fet d'haver de deixar la regió d'origen per a establir-se en una altra. Finalment, hi haurà una xarra col·loqui a càrrec de la psicòloga del departament d'Igualtat, Eugenia Bolufer, i d'una representant de “Dones Emprenedores de Xàbia”, una associació que és un bon exemple de la riquesa que aporta la cooperació entre persones de diferents països i que tenen un interès comú.

La segona cita d'aquesta trobada és la vesprada de convivència que se celebrarà el divendres 26 d'octubre en la Placeta del Convent a partir de les 17 hores. Allí es muntaran unes carpes representatives de diferents cultures en les quals participaran col·lectius com l'associació de jubilats Amanecer, Xàbia Històrica, l'associació de barques tradicionals o Creu Roja Joventut. Hi haurà un racó xabiero, racó àrab, racó llatinoamericà i racó europeu, a més d'una zona per a xiquets i una altra de ball on actuaran el grup de danses folklòriques colombianes “Macondo”, el Grup de Danses Portitxol i el grup de percussió Tom’n’*Go del Conservatori Professional de Xàbia. Durant la vesprada també es podrà gaudir de la projecció de la pel·lícula documental “Burkinabés íntegres, íntegres”, que serà presentada per Marga Barceló, coordinadora de cooperació internacional de l'oficina autonòmica de Creu Roja València. Per a tancar la jornada, es lliuraran els premis dels tres concursos que ha convocat el departament d'Interculturalitat: de curts fets amb mòbil, fotografia i contes.

En la presentació de la trobada, l'edil de Serveis Socials ha recordat que més de la meitat dels habitants de Xàbia, el 52%, són d'origen estranger i que el cens global està compost per persones originares de 85 països diferents. Aquesta circumstància obliga a emprendre totes les accions possibles per a fomentar la integració i el coneixement d'altres cultures per a aconseguir una convivència respectuosa, com la qual protagonitzen els joves, que conviuen en col·legis i instituts. “Aquesta obertura de ment és la que necessita la gent més major perquè la integració siga total” ha manifestat Tere Bisquert. També el president de Creu Roja ha definit a Xàbia com un municipi que sempre ha sigut “un lloc creue i trobada de cultures gràcies a la immigració”, la qual cosa és una oportunitat per a “conèixer als altres i enriquir-se culturalment”. Domenech ha assenyalat que la trobada que han preparat és “un gest, una jornada festiva perquè les persones comencen a conèixer-se” però que la vertadera interculturalitat solament és possible “si hi ha voluntat per part de tots”.