L'Ajuntament lliura els premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia al sacerdot Vicent Font i la Xarxa de Dones de la Marina

09 oct 2012 L'alcalde ha recordat en el seu discurs a les generacions de xabieros que van superar problemes i obstacles al llarg de la història local

L'Ajuntament de Xàbia ha celebrat avui la cerimònia de lliurament dels XVII premis “9 d’Octubre Vila de Xàbia” a la Solidaritat i als Valors Cívics. L'acte institucional s'ha desenvolupat en un concorregut saló de plens del Consistori i ha començat amb una petita actuació musical a càrrec del guitarrista Paul Alcaide. L'encarregada de presentar l'acte commemoratiu ha sigut la reina de Fogueres, Ángela Cholbi, en representació dels joves de Xàbia, als quals es vol involucrar en aquesta festa que rememora la història dels valencians.
El premi a la Solidaritat 2012 ho ha rebut el sacerdot de Gata de Gorgos, Vicent Font Pedro, qui està desenvolupant una important labor, no solament pastoral, sinó educativa i social en els pobles de Santa Rosa i Ancón (Perú), on ha obert una escola per a xiquets sense recursos i un menjador per a xicotets amb discapacitats mentals o ancians abandonats. També s'encarrega d'un taller on dones sense recursos aprenen a cosir per a poder guanyar-se la vida. L'encarregat de presentar al guardonat ha sigut Antoni Pedrós, amic de Font i un dels impulsors de la nova associació “La Mirada del Perú” que des de Gata de Gorgos intenta recaptar fons per al projecte del sacerdot i cercar padrins per a xiquets que fins i tot tenen problemes de desnutrició. Els assistents al lliurament de premis han pogut descobrir el projecte de Font a través d'un petit documental projectat en el saló de plens, al que ha seguit un video del sacerdot agraint des de Perú el guardó i animant a tots a que aporten la seua ajuda a la gent que més ho necessita. El premi ho han arreplegat a Xàbia els seus germans, José i Antonia, de mans de l'alcalde, José Chulvi.
L'altre guardó d'aquest 9 d’Octubre, als “Valors Cívics” s'ha lliurat a la Xarxa de Dons de la Marina Alta, un grup de dones que des dels anys 90 lluiten per la igualtat de gènere i per incrementar el protagonisme de les dones en totes les àrees de la societat. La Xarxa també ha liderat les reivindicacions de canvis legals i socials contra la violència i l'ús del sexisme.
L'escriptora Carme Miquel ha destacat algunes de les accions organitzades per la Xarxa, com les manifestacions, taules redones, activisme o reclamacions com la que els Ajuntaments tingueren regidories d'Igualtat. També s'han repassat els seus premis 8 de març, que des de fa 10 anys reconeixen el paper de les dones que han obert el camí que permet a la generació actual viure amb més llibertat.
En nom de l'organització feminista han arreplegat el premi la seua presidenta, Angustias Bertomeu i una de les fundadores, Julia González, els qui han pronunciat un discurs en to reivindicatiu contra les polítiques que estan suposant reculades en els drets socials de les dones.
Ha tancat l'acte institucional el discurs de l'alcalde de Xàbia, qui ha recordat dos fets històrics que enguany han estat molt presents a Xàbia: el 400 aniversari de la concessió del títol de vila i el 200 del saqueig de Xàbia durant la Guerra del Francès.
José Chulvi ha assenyalat que “des d'aquells temps els nostres avantpassats han anat superant obstacles i problemes fins a llegar-nos aquest poble i entorn privilegiat, per la qual cosa ara ens toca a nosaltres seguir superant totes les dificultats pròpies i generals per a mantenir-ho”.
En aquest punt, l'alcalde ha parlat de la greu crisi econòmica i social que es pateix a nivell general i d'una altra circumstància particular, la situació que embolica al cadastre, i que afecta l'economia del municipi en moments tan complexos. “Aquests obstacles no deuen impedir-nos seguir el camí que hem triat i no frenaran l'impuls i esforç de tots per seguir avant, superar-ho i redreçar el present i el futur” ha recalcat el primer edil. Per a açò, ha demanat unió social.
En l'acte institucional han estat a més de la Corporació de Xàbia, altres autoritats com l'alcaldessa de Gata, Ana María Soler, el jutge de pau, Gabriel Sapena, i representants de les forces de seguretat. A més en el saló de plens s'ha pogut veure a representants d'associacions veïnals o culturals i a persones que han sigut guardonades anteriorment amb els premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia com Ramona Fernández, Juan Bautista Codina, Luis Santos, Pepa Guardiola o Carme Miquel.