La reunió informativa sobre el cadastre de Xàbia mobilitza a centenars d'interessats

03 oct 2012 L'Ajuntament exposa les diferents vies que tenen els contribuents per a reclamar impostos pagats sobre la base dels valors cadastrals anul·lats

La Casa de Cultura de Xàbia va rebre ahir una gran afluència d'interessats en les xarrades organitzades per l'Ajuntament de Xàbia per a explicar les conseqüències de l'anul·lació dels valors cadastrals vigents des de 2006.
La primera ponència va estar especialment dirigida als residents amb problemes amb les llengües oficials i es va realitzar íntegrament en anglès. Més tard es va repetir la reunió per al públic en general. Després d'una introducció de l'alcalde, José Chulvi, el regidor d'Hisenda, Oscar Antón, va recordar els antecedents d'aquest cas, que es va iniciar en 2005 per una altra Corporació, i va detallar la situació econòmica que afronta el Consistori després d'aquesta resolució judicial, ja que amb es recaptarà 7 milions d'euros menys del previst en els pressupostos de 2012, que es van aprovar quatre mesos abans que se li notificara aquesta sentència al Consistori.
Els assistents volien conèixer de primera mà les possibilitats que tenen de recuperar els impostos en concepte d'IBI, Plusvàlues o IRPF que han pagat durant aquests anys basant-se en valors cadastrals ara declarats nuls. Els responsables municipals van parlar de les dues administracions a les quals es pot reclamar: el propi Ajuntament i la direcció general del cadastre.
L'inici d'ambdues vies és la presentació d'una reclamació administrativa. En el cas del Consistori s'han rebut unes 3.000 i ja s'ha avançat que sobre la base d'un informe jurídic elaborat per l'òrgan de gestió tributària SUMA “es desestimaran”.
Quant a l'altra via, que està recolzada pel Consistori, és presentar una reclamació contra la direcció general del cadastre, organisme que va aprovar els valors cadastrals ara anul·lats i que ha confeccionat durant sis anys el padró de l'IBI. Per a facilitar aquest tràmit, que es poden formalitzar fins a abril de 2013, l'Ajuntament ha preparat un model de reclamació personalitzat per a cadascun dels 38.000 contribuents que podrà descarregar-se a partir de la setmana vinent des de la pàgina web. Es tracta d'una aplicació informàtica que introduint les dades bàsiques més la referència cadastral genera un document amb el càlcul del total de la reclamació.
Aquesta, dirigida al Cadastre, podrà presentar-se tant en el registre (Avinguda Clarejar) com en qualsevol altra administració que tinga finestreta única o en les oficines de Correus.
Després de l'explicació pública, els responsables municipals van atendre nombroses consultes i preguntes dels assistents.