Xàbia acull un congrés bilingüe dirigit a persones que pateixen una ostomia

03 oct 2012 Les jornades les organitza EOS, una associació de suport a afectats per aquesta cirurgia derivada del càncer de còlon

L'Associació de Ostomitzats Estrangers d'Espanya (EOS) ha presentat avui el congrés bilingüe que celebrarà a Xàbia aquests pròxims dies 5 i 6 d'octubre en les instal·lacions del Parador Nacional de Turisme.
Aquest col·lectiu format majoritàriament per residents s'erigeix en l'únic grup de suport existent a la Comunitat Valenciana específicament dedicat a persones que han patit una ostomia (cirurgia en la paret abdominal per a donar eixida al descàrrec del cos) després de patir un càncer de còlon. L'edil de Sanitat, Tere Bisquert, ha destacat el suport psicològic que presta aquesta associació específica a persones que, a més de patir una experiència tan traumàtica com és el càncer, afronten la resta de les seues vides amb unes pròtesis que comporten canvis importants en la rutina i que per a molts suposa un estigma.
Davant la falta d'una altra associació per a ostomitzadts espanyols (no existeix cap en la zona entre Barcelona i Cadis), EOS és qui també s'encarrega de l'assessorament a la població en general, indicant els recursos disponibles als afectats, visitant als recentment operats o simplement oferint un testimoniatge positiu que es pot viure al màxim amb una ostomia. En aquest sentit, les ponències que s'han preparat per al congrés “Que se'ns senta” s'oferiran en espanyol i anglès.
Es tracta de conferències a càrrec de metges especialitzats com Manuel González Devesa, Thomas Keul, Ruud Valks, María Gironés, Joan Manel Gasent Blesa o Matteo Frasson, a més d'altres professionals del sector sanitari com la infermera estomaterapeuta Silvia Vilar o el farmacèutic Antonio Marín Lluch. També la presidenta de EOS, Cynthia Robinson, parlarà sobre la seua pròpia experiència i sobre les possibilitats de l'associació.
Per a assistir a les xarrades, que es perllongaran des de les 10 a les 17 hores del divendres i de 10 a 14 hores del dissabte, no és necessari inscriure's ni pagar matrícula, encara que s'agrairan donatius per a pagar les despeses.
Els interessats a rebre més informació o associar-se poden contactar en el telèfon 966460063 o via i mail a l'eostext@gmail.com. La pàgina web del col·lectiu és www.ostomyinspain.org. Es tracta d'una entitat sense ànim de lucre composta al 100% per voluntaris de diverses nacionalitats.
Robinson ha animat als espanyols al fet que constituïsquen una associació similar a la seua para així poder treballar junts i arribar al màxim de persones. I és que “per a un novençà és de gran utilitat conèixer a algú que està fent vida normal quan ell mateix sent que mai més tornarà a ser normal”, ha indicat Robinson com a exemple del gran suport psicològic que proporcionen col·lectius com EOS.