El 400 aniversari de la Vila protagonitza la programació del 9 d’Octubre a Xàbia

27 sep 2012 L'Ajuntament lliurarà en un acte institucional els premis a la solidaritat i valors cívics

El departament municipal de Cultura de l'Ajuntament de Xàbia ha preparat nombroses activitats per a festejar el 9 d’Octubre. Com recorda l'edil Empar Bolufer, la programació gira al voltant de la commemoració del 400 aniversari del títol de Vila, per la qual cosa hi haurà xarrades, excursions i presentació de publicacions que aprofundeixen en aquesta època i en les conseqüències que Xàbia s'erigira com a vila independent.
Obrirà el programa una conferència d'Antoni Grau sobre la Xàbia de principis del segle XVII i la commemoració del títol. Aquesta serà demà, divendres 28 de setembre, a les 20 hores en la Casa de Cultura.
La següent xarrada serà dimecres que ve 3 d'octubre Conferencia, també a les 20 hores en la Casa de Cultura i serà impartida pel catedràtic de Geografia en la Universitat de València, Vicent Roselló, qui parlarà de Xàbia com una vila emmurallada, mentre que el dijous 4 d'octubre, a les 19 hores, obrirà en el Museu Soler Blasco una exposició titulada “La Xàbia d'època moderna (S. XVI-XVII)”.
També molt vinculada amb la consecució del títol de vila, es presentarà la publicació “La Visura de la Vall de Sant Bertomeu i els seues partides”, un llibre de l'historiador Miquel Almenara que aprofundeix en les inspeccions i discussions de terme que es van mantenir amb Dénia després de la independència. La presentació és el divendres, 5 d'octubre a les 20 hores en la Casa de Cultura.
Per a tancar aquesta tarda-nit de divendres, a partir de les 22 hores la banda del Centre Artístic Musical de Xàbia oferirà el seu tradicional concert del 9 d’Ocubre en l'església de Sant Bartolomé.
I el diumenge, a les 9 del matí eixirà de l'aparcament de l'Avinguda Palmela una excursió històrica guiada per l'arqueòleg municipal, Joaquim Bolufer, que recorrerà els paisatges de la vall de Xàbia evocant al segle XVII.
El dilluns, vespra del 9 d’Octubre, es projectarà el documental “Algèria, el meu pais”, un audiovisual que aborda el fenomen migratori valencià, i d'aquesta comarcal, a Orà i Alger.
I després es festejarà la vespra amb una dansà popular en el carrer Major a partir de les 20’30 hores i protagonitzada pel Grup de Danses Portitxol mentre que el dimarts se celebrarà com és tradició l'acte institucional de lliurament dels premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia als valors cívics i la solidaritat, que enguany distinguiran a la Xarxa de Dones i el sacerdot Vicent Font. Serà a partir de les 12 hores en el saló de plens de l'Ajuntament.
Tancarà el programa específic d'aquesta festa una altra excursió, aquesta fixada per al dissabte 20 d'octubre, que des del Museu recorrerà els carrers del Centre Històric. Aquest recorregut urbà per la vila d'època moderna estarà guiat per Pep Ivars, arquitecte i historiador.