La Fundació Cirne presenta un llibre sobre el bandolerisme a Xàbia a principis del segle XIX

27 sep 2012 La publicació parla del guerriller “El Campaner”

La Fundació Cultural Cirne va acollir ahir a la vesprada la presentació del llibre “Els Guerrillers de la Marina; El Campaner i el saqueig de Xàbia de 1812”, escrit per Manel Arcs Martinez i Antoni Espinós Quero. La publicació tracta del fenomen del bandolerisme en la comarca, detenint-se en el cas concret de Xàbia, que va sorgir a principis del segle XIX arran de l'ocupació francesa. Precisament aquest llibre arriba l'any que la vila commemora el 200 aniversari d'un brutal saqueig protagonitzat per francesos i en el qual van ser assassinades 16 persones.
La presentació va comptar amb la presència de més de mig centenar de persones entre les quals es trobaven l'alcalde, José Chulvi, l'edil de Cultura, Empar Bolufer, i altres regidors com Juan Luis Cardona, Juan Planelles, José Luis el Genovés i Tere Ern. Després d'una petita explicació sobre la conjuntura de l'època i la figura del Campaner, els autors van estar dedicant llibres als assistents. La publicació, amb una edició limitada, es pot adquirir en la seu de la pròpia fundació Cirne (Avinguda Alacant 18) per 10 euros.
Dins d'aquesta mateixa temàtica, l'Ajuntament prepara la presentació d'un altre llibre de l'historiador i periodista Manel Arcs sobre el bandolerisme, que es realitzarà divendres que ve 19 d'octubre, a les 20 hores la Casa de Cultura. “Acabareu com Camot” aborda aquest fenomen en la governació de Xàtiva en temps de Fernando VII.