Xàbia estrena el banc del temps, una nova opció per al voluntariat

27 sep 2012 Els socis podran intercanviar-se hores de treball

Les regidories d'Educació i Benestar Social de Xàbia, en col·laboració amb la Diputació d'Alacant, han iniciat un projecte de cooperació nou i que permetrà a persones poder cobrir necessitats sense la necessitat de gastar ni un sol euro. Es tracta del banc del temps, una alternativa al voluntariat tradicional ja que contempla tant el donar com rebre. En ell la unitat de mesura o el preu de les coses no es taxa en diners sinó en hores. Es comptabilitza l'espai de temps en el qual ofereixes serveis, coneixements o habilitats, i després aquest temps pot intercanviar-se per hores de treball d'uns altres que oferisquen serveis que necessites i no pots assumir física o econòmicament.
Entre les coses que es poden “comprar o vendre” estan tasques quotidianes com cuinar, cosir, planxar, petites reparacions domèstiques, cuidat de xiquets, persones majors o malaltes (acompanyar al metge, fer una passejada, llegir-los un llibre), cures personals i estètics, classes educatives, benestar i fins i tot oci.
El bàndol del temps naix a Xàbia en forma d'associació i amb unes normes de funcionament. Cada soci rebrà un carnet acreditatiu i un talonari de xecs-hora, així com un catàleg dels serveis disponibles.
A més de la seua utilitat, aquesta iniciativa cerca fomentar valors com la cooperació i la solidaritat, a més de millorar la qualitat de vida de persones que vulguen sentir-se útils a la societat i que a canvi podran cobrir necessitats.
Per a inscriure's o ampliar informació, els interessats poden passar pel Centre Social de Xàbia els dilluns i dijous de 10 a 14 hores i els dimecres de 16 a 18 hores. Està obert a totes les persones, independentment de la seua edat.