Xàbia aplicarà un nou sistema per a informar de les situacions de preemergència per risc meteorològics

26 sep 2012 A més dels col·legis estaran advertits altres col·lectius i establiments potencialment afectats

La Policia Local de Xàbia està llesta per a engegar un nou sistema amb el qual comunicar les situacions de preemergèencia i emergència per fenòmens meteorològics adversos als col·legis i als col·lectius o centres potencialment afectats. Aquest nou protocol naix de l'última junta local de Protecció Civil, en la qual es va acordar cercar una fórmula que permetera ampliar el ventall de receptors d'aquests avisos i així augmentar la seguretat en el municipi. Fins ara, el protocol se cenyia a reexpedir als centres escolars els parts de premergència que emet via fax el 112 i recordar-los les recomanacions de seguretat.
Amb aquest nou sistema, els agents de Xàbia han preparat unes plantilles amb les quals, (a partir de nivell taronja que és quan s'activa la preemergència) convertiran aquests butlletins d'avís en parts de premergència local. Aquests seran immediatament enviats per correu electrònic a tot el sistema educatiu i a més de 65 receptors: departaments municipals que es puguen veure afectats, pavelló d'esports, conservatori, els serveis sanitaris, cossos de seguretat professionals i voluntaris, serveis bàsics, mitjans de comunicació i membres de la Corporació. També s'advertirà a les empreses que s'encarreguen del transport escolar, als càmpings, al Club Nàutic i establiments potencialment afectats.
Després d'aquest primer pas, l'Ajuntament activarà la preemergència a Xàbia i començarà a complir amb el protocol: seguiment de la situació, engegada de mesures de seguretat i comprovació de barrancs i llera del Gorgos, on s'han fixat diversos punts de referència per a certificar la velocitat de pujada del cabal. En tot moment s'estarà en contacte amb el 112 i amb altres municipis de la conca.
Un altre assumpte que ha quedat concretat és el mapa de recursos que es podria mobilitzar en cas de necessitat. Des dels mitjans públics i les empreses amb maquinària pesada per a retirar objectes, llocs on acollir a desallotjats o material de primera necessitat com a mantes.
El regidor de Seguretat, Juan Ortolá, ha ressaltat la importància d'estar “degudament informats per a així poder prendre les mesures de precaució pertinents” en cas de situacions de risc i ha recordat l'obligació ciutadana de comunicar possibles incidències a la policia.
Ortolá ha apuntat que el sistema ideat per la Policia de Xàbia és pioner al municipalitzar les emergències i emprar les noves tecnologies per a fer la informació més fluïda. Per açò, el 112 ha felicitat al municipi i mostrat el seu interès a extrapolar aquest mètode a altres llocs.